Femma heeft het diversiteitslabel: een label tegen labels

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Femma kreeg het diversiteitslabel! Alles begon toen we twee jaar geleden een diversiteitsplan indienden bij Actiris om ons personeelsbeleid aan te passen in functie van meer diversiteit op de werkvloer .  Als bekroning van dit werk krijgen we nu alvast twee jaar dit label opgeplakt. 

Blink blink!

Dagelijks plakken wij op mensen labels of etiketten. Van kleins af aan leren we om dingen te categoriseren om situaties beter in te schatten of de complexe realiteit te ordenen. Een blaffende hond is gevaarlijk, een spinnende poes is dat niet. Toch kan die kat ook venijnig uit de hoek komen. Associaties komen vaak onbewust, waardoor we automatisch handelen. De grommende hond waarschuwt ons voor gevaar, zonder daarover te moeten nadenken deinzen we achteruit. Al vanaf de geboorte worden we gebombardeerd met beelden, normen en waarden over mannen, vrouwen, mensen met een beperking, mensen met een andere etnisch-culturele achtergrond, ouderen, jongeren:  “Vrouwen zorgen, mannen zijn leiders, gehandicapten zijn lastig, ouderen zijn zwak, jongeren willen feesten,…"  Als in de media de woorden allochtoon en crimineel vaak samen worden genoemd, maken we onbewust een combinatie. Zo ontstaan onbewuste vooroordelen. Die zijn er ook op de werkvloer, ook bij Femma.

Het diversiteitsplan zorgt er voor dat we bij Femma bewust worden van die onbewuste vooroordelen. We analyseerden ons selectie- en rekruteringsproces, zodat we elke sollicitatiebrief zo objectief mogelijk beoordelen en we meer diversiteit op de werkvloer krijgen. Ons onthaalbeleid staat nu op punt en jonge medewerkers krijgen sinds kort een ervaren meter of peter toegewezen om hun eerste stappen op de werkvloer goed te begeleiden. We onderzochten de behoeften van oudere werknemers, zodat zij langer aan de slag kunnen blijven. We maakten een checklist om te kijken of onze communicatie voor iedereen toegankelijk is en we niet alleen witte, middenklasse vrouwen tonen in de beelden erbij.  Femma is er immers voor iedereen en dat willen we zichtbaar maken. Als een afspiegeling van de maatschappij.

Werken aan en in diversiteit is zeer belangrijk voor ons. We schreven het al in ons trendrapport en ook in ons nieuwe beleidsplan zit superdiversiteit vervat.  Dit label is geen eindpunt voor Femma, het verhaal is niet af. We zien nog verschillende uitdagingen en aandachtspunten op ons pad, maar de dynamiek is er. In ons personeelsbeleid, onze communicatie, onze basiswerking zetten we stapjes vooruit en hopen we in de toekomst nog meer resultaten te zien.

Nu ben ik vooral fier, fier op ons label tegen labels, op ons etiket dat wij werken aan diversiteit.

Bieke Verhoelst, personeelsverantwoordelijke bij Femma.

Reageer