Femma brengt hulde aan haar stichtster Maria Baers

{$items.title}

Een topfiguur uit de Belgische vrouwenbeweging

Nog een kleine 6 jaar en Femma mag 100 kaarsjes uitblazen en dat allemaal dankzij deze straffe madam, Maria Baers.  Zij stond aan de wieg van onze vrouwenbeweging in 1920.

Femma wil de herinnering aan Maria levendig houden en haar de eer geven die ze verdient.  En dus namen we het meterschap over het graf van Maria Baers op.  En lieten we het graf restaureren. Het grafmonument bevindt zich op de  begraafplaats St. Fredegandus in Deurne.

Op donderdag 26 juni huldigde Femma het graf van haar stichtster officieel in. Femma-personeelsleden, Femma-beleidsvrijwilligers en Femmaleden uit de Antwerpse groepen waren er bij om hulde te brengen aan Maria.

Over Maria Baers (1883-1959), een sociaal bewogen feministe

Maria Baers stichtte in 1920 het Algemeen Secretariaat der Christelijke Sociale Vrouwenwerken, de moederorganisatie voor vormingswerken, coöperaties, vrouwenmutualiteiten, vrouwengilden, syndicaal werk en jeugdbewegingen. Dit werd later KAV en sinds 2012 Femma.

Maria Baers heeft scholen opgericht over heel Europa, tot in Latijns-Amerika en Afrika toe, om zo sociaal werk te stimuleren en te verbeteren. Het internationaal karakter van die activiteiten is erg opmerkelijk voor vrouwen uit haar generatie.

Maria Baers heeft daarnaast, als één van de weinigen uit haar tijd, artikels gepubliceerd en redevoeringen gehouden over de rechten van kinderen op psychologisch welzijn en de rol die een warm ouderlijk nest daarin speelt. Je merkt, zij was toen al bezig met vraagstukken die nog steeds actueel zijn: de verantwoordelijkheid die de keuze voor een kind met zich meebrengt voor beide ouders.

Maria Baers heeft ervoor gezorgd dat vele vrouwen een basisopleiding genoten.  En deed hen bovendien inzien dat onderwijs en kennis van essentieel belang zijn en dit zowel als verrijking van hun persoonlijke leven alsook als wapen in de strijd tegen sociale onrechtvaardigheden.

En binnen een, overwegend katholieke, samenleving die vrouwen een ondergeschikte rol toedeelde, creëerde Maria Baers een eigen katholiek vrouw- en manbeeld. Mannen en vrouwen zijn gelijk maar verschillend. Daarom zijn vrouwen ook nodig in de politiek, de arbeidsmarkt en het sociale leven. 

Meer weten over Maria Baers?  Kijk dan alvast uit naar het septembernummer van ons magazine.

Reacties

lieve Dierick schreef

ik was blij dat ik er bij was

dank u femma

Brigitte schreef

ik was er ook bij en zag dat onze vrijwilligers, waaronder Lieve, weer ontzettend goed hun best gedaan hebben om er een echt Femma-moment van te maken. Dankjewel hiervoor Lieve, Gina, en de anderen!

De Vreest Jeannine Sint-Joris-Beernem schreef

Bedankt femma -personeelsleden en femma-vrijwilligers om Maria Baers levendig te houden zij was inderdaad een topfiguur uit de Belgische vrouwenbeweging die KAV gebracht heeft tot wat ze was en nog steeds is.

Zij was een katholieke vrouw een vrouw waar iedereen naar op keek. Jammer dat de K uit KAV verdwenen is

GInz schreef

Het was een leuke ervaring om met femma mensen deze straffe madam te mogen huldigen

Hopelijk komen de femma afdelingen ook eens tot bij haar. Er kan een leuke uitstap naar provinciaal domein Rivierenhof een beeiek aan Deurne Firp en een geleide wandeling over het prestigieuze kerkhof aan verbonden worden

GIna

Christa Mestdagh schreef

Het was een bijzondere ervaring, bij het graf van Maria Baers.

Het deed me deugd en gaf me nog meer Femma-passie!

Els Moerman schreef

Beste Jeannine,

In de sociale beweging die wij samen maken, prijzen wij Zijn naam. Dat was vroeger zo, en dat is nog steeds zo! Ik begrijp dat je de K kan missen. Maar geloof me, het hart van Femma is trouw aan haar hogere doelen. De tekst van ons lied kreeg misschien een nieuw kleedje, maar haar melodie/ boodschap is eeuwig en toonvast! Want wij zijn ons nu meer dan ooit bewust, en dan leen ik even de wijze woorden van onze oprichtster, dat "vrouwen een gewichtige rol te spelen hebben in het opbouwen van de wereld"! Alle vrouwen samen. Dank je wel voor jouw unieke, zinvolle bijdrage hieraan.

Liefs,

Els

Gerda Ruttens schreef

Fijn dat jullie Maria Baers levendig houden ,en het voorstel om er met de afdelingen een uitstap van te maken sta ik zeker achter ,ik zou zeggen werk maar iets uit.

Ik was er graag bijgeweest?

Met femma groetjes uit Peer-Maarlo.

Deraeck Geva schreef

Belangrijk dat jullie de herinnering aan Maria Baers levendig houden.

En om dit bericht te verbinden met de brief aan kleine Polly : Maria vocht voor deze basisrechten voor ALLE vrouwen , voor ALLE mensen hier en overal op de wereld!

Daar mag KAV, Femma best trots op zijn en ze als voorbeeld blijven volgen!

Geva

Reageer