Feestelijke hapjes

{$items.title}

Elk jaar tellen we op 31 december af naar een nieuw jaar. Een hapje en een glaasje bubbels horen daar zeker bij. Wij tellen af en laten je proeven van deze hapjes.

Pittige gehaktballetjes
Wat nodig voor 20 stuks?

300 g gemengd gehakt - 2 uien - 10 olijven zonder pit - 4 eetlepels paneermeel - 2 eieren -vetstof - worcestershiresaus - peper en zout

Pel de uien en snipper fijn. Snijd de olijven in schijfjes. Meng het gehakt met de ui, olijven, eieren en het paneermeel. Breng op smaak met zout, peper en enkele druppels worcestershiresaus. Kneed het gehakt goed door elkaar. Verdeel het in 20 porties en rol er kleine balletjes van. Bak de gehaktballetjes gaar in de vetstof. Laat afkoelen. Steek in elk balletje een cocktailprikker en serveer met een pikant dipsausje.
Tip: In plaats van olijven kan ook paprika gebruikt worden.


Mosseltjes met mirinvinaigrette
35 stuks

1 kg mosselen $ 1 dl mirin of sherry $ 1 dl rijstazijn $ 1 rood Spaans pepertje $ 2 koffielepels fijne suiker
Afwerking: erwtjes (optioneel)

Reinig en ontbaard de mosselen. Was ze enkele malen in een ruime hoeveelheid water. Stoom de mosselen afgedekt op een hoog vuur gaar. Schud ze af en toe op. Haal de mosselen uit hun schelp en bewaar de helft van de schelpen. Leg elke mossel in een schelp. Ontpit het pepertje en snipper fijn. Meng de mirin met rijstazijn en suiker tot de suiker is opgelost. Roer het pepertje erdoor. Verdeel de dressing over de mosseltjes. Zet koel weg tot net voor het serveren. Werk eventueel af met enkele groene erwtjes.

Börek
Wat nodig voor 20 stuks?

5 vellen filodeeg - 125 g feta - 1 ei - geraspte schil van 1 citroen - 3 eetlepels peterselie - peper

Roer de feta, peterselie, ei en citroenrasp tot een glad mengsel. Kruid met peper. Snijd de filodeegvellen in 3 lange repen en snijd de repen in tweeën. Olie 1 reep filodeeg in. Leg aan het begin van elke deegreep wat fetamengsel en rol op tot sigaartjes. Smeer in met ei en bak 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C.
Variant: Maak een vulling van 100 g feta, 1 fijngesnipperd sjalotje, 200 g diepvriesspinazie (knijp hem goed uit) en 25 g fijngehakte amandelen

 

Meer feestelijke hapjes vind je in Koken voor elke Dag

 Klassiekers als tomatensoep, stoofvlees met bier, mosselen met witte wijn, appelcake, pannenkoekjes , chocomousse … doorstonden de tand des tijds en blijven aanwezig in het boek. Maar hoe bereid je ze ook alweer? Hoe lang moet een gebraad garen? Hoe pocheer je vis? Hoe maak je een goede visfumet? Voor antwoorden op dit soort vragen kon je altijd terecht in Koken voor elke dag, en dat blijft zo.

Maar er is meer.  De wereld is een dorp geworden. We raken steeds meer overtuigd dat minder vlees en vis eten onze planeet ten goede komt en dat ons eetpatroon een enorme invloed heeft op onze gezondheid. Maar hoe pas je dat in de praktijk toe? Wat moet je met kikkererwten, quinoa, freekeh, zeewier of agaragar? Hoe maak je tempura, hummus, baba ganoush, falafel of bloemkoolcouscous?

Koken voor elke dag biedt duidelijke antwoorden én vooral meer dan 2000 lekkere recepten.
Bestel het boek nu
 

 

 

Reacties

CESARIA schreef

Heel lekker!

Reageer