Eva is een Afrikaanse

{$items.title}

We zijn met meer dan zeven miljard mensen op de aardbol. Duizenden of miljoenen jaren geleden liepen er veel minder mensen rond op onze planeet.  Het idee dat alle mensen nakomelingen van één man en één vrouw zijn, lijkt romantisch maar misschien te eenvoudig om waar te zijn. De evolutietheorie leert ons dat we van apen afstammen. Sommige religieuze boeken vertellen ons dat Eva en Adam onze voorouders waren. De waarheid blijkt nu echter toch een combinatie van beiden te zijn, alleen moet je er dan bij nemen dat de Tuin van Eden ergens in Noord Botswana zou gelegen zijn.

De moderne mens heeft zijn oorsprong in Botswana

Eind vorig jaar maakte een team wetenschappers van Australië en Zuid- Afrika  immers bekend dat de moeder van alle moeders in Botswana geboren is. Hoe kwamen ze tot dit besluit? Een team onder leiding van de Australische Vanessa Hayes maakte een diepgaande analyse van de genetische stamboom van meer dan duizend oorspronkelijke inwoners in een gebied in Noord Botswana. Hun besluit was dat de ‘mitochondriale Eva’- geboren is in het Makgadikgadi Park.

Het Makgadikgadi Park in Noord Botswana bestaat uit een reeks droge zoutpannen met een oppervlakte van 16 000 m². Deze pannen zijn ontstaan door een groot merengebied ter grootte van de helft van Frankrijk. Volgens de wetenschap  ontstond  hier het leven van de moderne mens ongeveer 200 000 jaar geleden. Het duurde 70 000 jaar vooraleer de eerste migratie gebeurde richting Tanzania en Oost- Afrika, ook in die tijd onder invloed van klimaatveranderingen. De Khoisan jagers die in dit gebied leven zijn de rechtstreekse nakomelingen van de eerste moderne mens, de homo sapiens.

Gemeenschappelijke oermoeder

Terug naar ‘mitochondriale Eva’. Deze wetenschappelijke term verwijst naar mitochondriaal DNA dat alleen van moeder op moeder wordt doorgegeven. Er is een stamlijn voor iedere persoon die terug in de tijd gaat via de moeder en die loopt verder via haar moeder enzovoort. Hoe meer we terug in de tijd gaan, des te meer stamboomlijnen er samenkomen van zussen die dezelfde moeder hebben. Ten slotte komen we op één lijn uit en dat is de gemeenschappelijke moeder van alle mensen namelijk de mitochondriale Eva.

Kortom: we mogen besluiten dat de oorsprong van anatomisch moderne mensen in Zuid- Afrika ligt. We zijn allemaal genetisch even ver verwijderd van de mitochondriale Eva, onze oermoeder. Onze voorouders woonden duizenden jaren lang in het vruchtbaar groene paradijs voordat de eerste migraties plaats vonden.  Anders  waren we misschien een uitgestorven soort en vierden we geen 100 jaar KAV/Femma. Als er ooit een klimaatvluchteling uit die regio zou komen, zouden we kunnen stellen: blij dat ik je helpen kan, broer of zus…

PS : Mijn stad Genk is verzusterd  met de Botswanese stad Francistown . Back to the roots dus.

Bron: De Morgen 29/10/2019
Foto: Shutterstock

Reacties

Christine schreef

Heerlijk artikel zus ;-)

Niet voor niets dat Afrika altijd iets met mij doet, ook al ben ik er nog nooit geweest!

Reageer