Elke dag Seizoensgroente-Challenge voor Christa

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Binnenkort start de Seizoensgroente-Challenge!  Een uitdaging, lekker eten en koken én dan nog op een duurzame manier ook?  Dat is iets voor Femma!  Dus vroegen we welke collega's mee zouden doen van 23 tot 30 april.  Christa hoefde er helemaal niet over na te denken, want voor haar en haar man Luc zijn seizoensgroenten een dagelijkse evidentie!  Daar wou ik meer over weten, lees je mee?

Hoe zorgen jullie voor seizoensgroenten op jullie bord? 

Mijn man is van thuis uit ‘boer’ en is altijd al geïnteresseerd in zelf kweken, natuurlijk telen, enz.  We waren lange tijd actief in VELT. Wij kweken zoveel mogelijk biologisch.  Maar niet alles of volledig want we kopen vaak gewoon zaad of gewone plantjes.
Van bepaalde zaken houden we zelf zaad of planten, vb aardappelen, bonen, ...
We hebben een grote tuin met een grote serre (onverwarmd) en Luc is sinds 3 jaar op pensioen.  Zo is er nog meer tijd voor de moestuin. Zelf ben ik diëtiste van en al van jongs af aan geïnteresseerd in gezond en lekker eten.

Eten jullie volledig van eigen kweek of worden er ook groenten aangekocht? 

Wij kunnen niet het heel jaar van onze eigen groenten eten.  Aardappelen hebben we wel genoeg,  zelfs voor de gezinnen van de kinderen en andere familie.
Bepaalde groenten zoals boontjes, sluimererwten, erwtjes, bloemkool, broccoli,... vriezen we gedeeltelijk in. Door de serre kunnen we heel vroeg en nog lang eigen groenten telen en eten.
Zo aten we in januari nog eigen verse tomaten. In november haalde Luc ze binnen en zo konden ze verder rijpen. Momenteel zijn er al aardappelen, wortelen, erwtjes, prinsessenbonen, bloemkolen, radijzen, verschillende soorten sla, e. d. goed aan het groeien in de serre. Buiten staan er al uien, look, erwtjes en sluimererwten.  En bijvoorbeeld broccoli laten we staan als we de eerste keer de grote ‘bloemen’ hebben geoogst. Daarna kunnen we wekelijks of tweewekerlijks kleine ‘roosjes’ oogsten zodat we er toch telkens met 1 à 2 personen van kunnen eten.

Fruit eten we eerst en vooral van eigen kweek:  frambozen, kiwi's, appels, … De rest kopen wij volgens het seizoen uit eigen land. Sinaasappelen kopen we zolang ze uit Europa komen b.v. Spanje. Buiten het seizoen komen ze van Zuid-Afrika ofzo en dan eten we er geen. Bananen enkel fairtrade. Ananassen niet vers, maar wel gedroogd.

Wat we niet zelf kweken, proberen we zoveel mogelijk bio te kopen. Altijd volgens het seizoen, nu kopen wij geen tomaten, komkommers of verse boontjes. Maar wel witlof, spruitjes, ...

Hoe verwerk of bewaar je de groenten?

Zoveel mogelijk eten we vers: rauw, gegrild, gestoomd (in gewone kookpot met mandje), gestoofd, op de barbecue, gewokt, …
De rest bewaren we.  Voor tomaten en appelmoes is dat in bokalen. Uien en look hangen we op onder een afdak en andere dingen zoals knolselder koel en vorstvrij bewaren, eerst op het land zelf en dan in de serre als het te koud wordt.
Courgettes en paprika’s maak ik vaak al volledig klaar met kruiden in de zomer en herfst wanneer ze vers zijn en vries ze zo in porties in. Pepers drogen we.

Deze manier van leven is allicht niet haalbaar voor iedereen?

Nee, je moet een serieus stuk grond hebben, een serre, goesting, wat kennis, doorzettingsvermogen, geduld en veel tijd.

Heb je tips en tricks?  Ook voor mensen met minder tijd?

Wat selder, peterselie, radijsjes, kruiden, kervel, vragen niet zoveel werk en zijn heel handig om bij je thuis te hebben. Ook verse tuinkruiden, in een perkje of bak dicht bij je keuken, is superleuk.  Courgettes en pompoenen zijn niet kieskeurig en groeien quasi overal.

En nog enkele snelle kooktips:

  • Soep, daar kun je eindeloos mee variëren: groenten heel grof snijden en dan mixen of door roerzeef, dikke soep als maaltijdsoep, ... Niet veel werk en altijd lekker!
  • Koken voor meerdere dagen: b.v. prei stoven om vers te eten samen met gekookte aardappelen en iets van vis. Maar wel een dubbele hoeveelheid prei en aardappelen samen klaarmaken voor de volgende dag. De aardappelen mengen met de prei, melk en wat witte wijn toevoegen en blokjes kaas. In de oven of microgolf volledig opwarmen. Roeren en genieten van de lekker geurende en ‘rekkende-kaas’ schotel.
  • Restjes nooit weggooien, maar verwerken voor de volgende dag.
Heb een receptje dat past in april met verse seizoensgroente?

Lentesoep:

Jonge uisteeltjes, nieuwe worteltjes en het loof ervan, eventueel wat radijsjes, tuinkruiden, peterselie, 1ste erwtjes of sluimererwtjes, ... Wat opstoven, koken met wat bouillon (blokje) en water.
Eenmaal gaar, van het vuur nemen en slablaadjes, zuring, eventueel kervel, onder mengen en mixen. Als smaakmaker eventueel wat kruidenkaas onderroeren.

Merci voor je verhaal en de tips Christa!

 

Doe je zelf mee met de Seizoensgroente-Challenge?

We houden het haalbaar en starten met één week waarin we enkel seizoensgroenten eten.  De challenge loopt van 23 tot 30 april.  We overladen je met massa's inspiratie, verschillende weekmenu's en recepten.  Je leest er hier alles over.

Doe je mee?  Vergeet je dan zeker niet te registreren via de website en het Facebookevent.

 

Reacties

Rita Dewulf schreef

Ge zijt goe bezig!

Reageer