Eerste hulp bij kinderopvang in de zomervakantie

{$items.title}
Elke grote vakantie zitten veel ouders altijd even met de handen in het haar. Waar moeten de kinderen naar toe als ze moeten werken? Femmalid Annelies (47), moeder van twee zonen van 7 en 9, vroeg het in het magazine aan Femma.

Elke zomer is weer een gepuzzel voor Annelies om goede kinderopvang te vinden. 'Gelukkig gaan mijn jongens doodgraag op kamp. Maar ik vraag mij af welke andere mogelijkheden er zijn om buitenschoolse opvang te vinden deze vakantie?

Femmabeleidsmedewerker Ilse:

Het is inderdaad niet evident om goede buitenschoolse kinderopvang te vinden in de vakanties. Dat komt omdat het aanbod kleiner is dan de vraag en er vaak geen goed overzicht is van de opvangmogelijkheden die er zijn.

Website van je gemeente

Buitenschoolse opvang kan georganiseerd worden door verschillende partners zoals specifieke verenigingen, scholen en gemeenten. Een goed startpunt om je zoektocht te beginnen is de website van je gemeente. Steeds meer gemeenten pogen immers een overzicht te bieden.

Enkele tips

Ik geef je alvast enkele tips mee: de initiatieven voor buitenschoolse opvang (tot 12 jaar), grabbelpasactiviteiten, themakampen van provinciale sport- en recreatiecentra, vakantiekampen van sportclubs en circusscholen, de jeugddiensten van de ziekenfondsen (zoals Kazou), speelpleinwerkingen,  en de organisaties Ideekids, Activak en Sporta

Het uitgebreide antwoord van Ilse op de vraag van Annelies voor goed en betaalbaar kinderopvang vind je in het magazine van Femma.

Reacties

Polderdijk H schreef

De mama maakte overuren tijdens schooljaar ,als dat mogelijk was,en heeft zo extra vakantie om bij kinderen te zijn .De resterende tijd`gaan ze op kampen, slapen ze heel graag bij oma en opa waar ook vriendjes en vriendinnetjes wonen en zo vervelen ze zich nooit .

Brenda De Meyer schreef

Een student(e) vragen om bij jou thuis op te kinderen te komen passen, is een ideale oplossing. Kinderen hebben hun privé-opvang die voldoende tijd heeft om met hen te spelen, te knutselen, ... eten te geven/eventueel te maken (geen andere huishoudelijke taken), kunnen zich eventueel uitslapen 's morgens omdat de oppas toch in huis is, ... alleen maar voordelen voor de kinderen. Ouders kunnen met een gerust hart gaan werken en het is en blijft betaalbaar (meestal tussen de 32 en 40 euro per dag van max.8 uren = 4 à 5 euro per begonnen uur = tarieven die ook de gezinsbond gebruikt). Voor de regio Meetjesland kan ik gerust een studente haar gegevens doorsturen naar geinteresseerden ! Een echte aanrader ...

Gert schreef

fijne vakantiekampen kan je meemaken ook via AFYA, de jeugdsportdienst van de Gezinsbond. En nog met korting als je lid bent. Er zijn ook activiteiten waarbij de jongere elke dag thuis kan/mag slapen.

Reageer