Eenvoudig maar een tikkeltje exotisch

{$items.title}
Je kent ze wel de klassieke balletjes in tomatensaus. Wil je toch iets anders proberen, deze balletjes met een superaroma van koriander en lente-ui,  serveer ik  in een sausje met een heerlijk exotische tintje van sojasaus en mirin. Serveer er met paksoi en rijst naar keuze en je hebt in no time een tof gerechtje.
Recept komt uit de gloednieuwe Koken voor elke dag.

Rijstslaatje met terriyaki kippenballetjes
4 personen
  • 600 g kippengehakt
  • 200 g basmatirijst of wilde rijstmengeling
  • 2 lente-uitjes
  • 1 paksoi
  • 1 citroen
  • sap en geraspte schil van 1 onbehandelde limoen
  • 1 dl mirin (Japanse rijstwijn)
  • 2 tot 3 eetlepels sojasaus
  • olie
  • 3 eetlepels fijngehakte koriander
  • 2 tot 3 eetlepels rietsuiker
  • Hak de lente-uitjes fijn en meng samen met de geraspte limoenschil en de koriander door het gehakt.
  1. Wrijf je handen in met een beetje olie en rol balletjes van het gehakt.
  2. Doe ze in een ovenschaal en zet ze 12 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C tot ze gaar zijn.
  3. Kook ondertussen de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  4. Snijd het groen en het bovenste gedeelte van de nerven van de paksoi in repen van 2 tot 3 cm. Was de repen en doe ze 4 minuten in kokend water. Giet af.
  5. Doe de mirin, de sojasaus en de rietsuiker in een steelpannetje. Laat even opkoken en laat vervolgens sudderen tot je een sausje hebt.
  6. Haal de balletjes uit de oven en doe ze bij de saus. Neem het pannetje van het vuur en zorg dat de balletjes volledig met de saus bedekt zijn.
  7. Verdeel de rijst en de paksoi over de borden, leg er de balletjes op en besprenkel met citroensap. Serveer warm of koud.

Reageer