Een warm soepje voor koude dagen

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Nu de dagen al goed beginnen te korten en het ook nog effe wennen is aan de koudere dagen, kan een heerlijke, geurende kop soep ons lekker verwarmen.

Soep op basis van verse groenten bevat relatief weinig vet en is energie- of caloriearm (op voorwaarde dat je niet te gul omspringt met vetstof, room, enz.). Bovendien is het een goede bron van vitaminen (o.m. foliumzuur, vitamine E, bètacaroteen…), mineralen en vezels. Dagelijks een bordje soep eten is een goede manier om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten te komen. Soep bereid met 600 g groenten en 1 liter water levert per portie (250 ml) ongeveer 150 g groenten, wat ongeveer de helft is van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente.
Soep levert doorgaans weinig calorieën voor een groot volume (gemiddeld minder dan 100 kcal voor 250 ml groentesoep) en zorgt voor een verzadigingsgevoel. Soep met stukjes groenten geeft een groter gevoel van verzadiging dan gemixte soep. Zeker aan te bevelen als je op je gewicht moet letten.


Wintersoep met gerst

70 g gerst - 1 prei - 4 stengels selderij - 2 pastinaken - 3 wortelen - 100 g spruiten - 1 ui - 2 teentjes knoflook - 2 l groente- of kippenbouillon - flinke scheut olijfolie - blaadjes van enkele takjes verse tijm - 2 laurierblaadjes - peper en zout

Reinig en was de groenten. Snijd de prei, selderij, wortelen en pastinaak in stukjes. Halveer de spruitjes. Pel de ui en de knoflook en hak fijn. Verwarm de olijfolie en stoof de ui, selderij, pastinaak, wortelen en prei 10 minuten tot de groenten halfzacht zijn. Roer af en toe en zorg ervoor dat de groenten niet bruin worden. Doe de knoflook, tijm en laurier erbij en laat nog enkele minuten op het vuur staan. Giet de bouillon erbij en breng op smaak met peper en zout. Breng aan de kook en voeg de gerst toe. Laat 20 tot 25 minuten zachtjes pruttelen. Doe de spruiten erbij en kook nog 5 minuten. Breng op smaak. Serveer onmiddellijk met versgemalen zwarte peper.

Courgette-wortelsoep

800 g kleine courgettes - 500 g wortelen - 1 ui - 2 teentjes knoflook - 2 l groente- of kippenbouillon - 20 g vetstof - korianderpoeder - 1 eetlepel peterselie - 4 eetlepels verse korianderblaadjes - 2 rode pepertjes of pilipilipoeder - peper en zout

Reinig en was courgettes en wortelen. Snijd ze in grove stukken en kook ze gaar in de kippenbouillon. Kruid met korianderpoeder, peper en zout. Pureer de soep. Pel de ui en snipper fijn. Fruit de ui glazig in de vetstof. Pel de knoflook en hak fijn. Hak de peterselie fijn. Voeg knoflook en peterselie bij de ui en voeg toe aan de soep. Snipper de verse koriander fijn. Snijd fijne ringetjes van de pepertjes. Voeg de koriander en peperringetjes bij de soep. Breng op smaak.

Knolselderijroomsoep

700 g knolselderij - 1 ui - 2 appels - 2 dl cider - 2 l groente- of kippenbouillon - 2 dl room - 150 g blauwschimmelkaas - 25 g vetstof - peper en zout
Afwerking: knolselderij - blaadjes van knolselderij of lavas

Pel de ui en snipper fijn. Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Verhit de vetstof en stoof er de groenten in aan. Voeg de cider toe en laat even inkoken. Overgiet met de bouillon. Laat 30 minuten zachtjes sudderen. Schil de appels en snijd ze in blokjes. Voeg de blokjes toe aan de soep. Laat nog 5 tot 10 minuten koken. Pureer de soep en breng op smaak met peper en zout. Verwarm de room tot tegen het kookpunt, haal van het vuur en smelt er de verkruimelde kaas in. Houd warm. Snijd de apart gehouden knolselderij in julienne, dep ze goed droog en frituur ze vlak voor het opdienen in hete frituurolie. Laat goed uitlekken. Giet de kaasroom bij de soep en garneer met gefrituurde knolselderij en blaadjes selderij of lavas.

Thaise noedelsoep met kip

2 l kippenbouillon - 2 uien - 2 teentjes knoflook  -  1 cm gember  - 1 chilipeper  - 2 preiwitten -  3 wortels - 200 g - 250 g kipfilet - 2 eetlepels sojasaus - olie

Pel de uien en het knoflook en snipper ze fijn. Schil de gember en rasp hem fijn. Snijd de chilipeper overlangs in twee en verwijder de zaadjes en snijd de peper in fijne reepjes. Was en reinig de prei en snijd in schijfjes. Schraap de wortelen en was ze. Snijd ze in fijn blokjes. Verhit wat olie in een stoofpot en stoof er de uien, knoflook, wortels en prei in. Voeg na enkele minuten de chilipeper en gember toe en laat meestoven. Snijd intussen de kipfilet in fijne reepjes en voeg de reepjes toe en overgiet met de bouillon. Kruid de soep met sojasaus. Breng aan de kook en laat 30 minuten zachtjes koken. Kook de noedels beetgaar, zoals vermeld op de verpakking. Chinese noedels koken gaat anders dan met pasta. Noedels moeten vaak maar heel even koken, waarna ze nog een tijdje kunnen wellen in het hete water. Je kunt de noedels ook rechtstreeks in de soep laten wellen.

En, wat is jouw favoriete soep in koudere dagen?

Reacties

Christiane Tansens schreef

Dat ziet er heel lekker uit. Enkele van deze recepten ga ik zeker eens proberen!

Alice Van Schoorisse schreef

Brocollisoep met spekjes

Morris Eliane schreef

Het ziet er heel lekker uit ! Ga ik zeker uitproberen .

Ruth Wilms schreef

Jammie, jammie. We komen "lekker" de winter door!!

Geneviève Horckmans schreef

Geslaagd recept!

jeannine schreef

De knolselderijsoep is een van mijn favoriete feestsoepen; bovendien erg goedkoop voor een grote hoeveelheid soep

Reageer