Een stukje van mezelf

{$items.title}

Toen Riet Ory vorig jaar voor de derde keer mama werd van een prachtige dochter Polly, kreeg ze van Liesbeth Geerinck een heel speciaal cadeau. Van het hemd van Riets overleden papa maakte Liesbeth een uniek en bijzonder knuffelpopje. ‘Ik wilde een kostbare herinnering geven’, vertelt Liesbeth. ‘Een eenvoudig stukje stof verwerkt in een zelfgemaakt cadeautje dat haar doet denken aan een heel bijzonder iemand over wie ze later nog veel zal kunnen vertellen aan haar kinderen.’ Benieuwd hoe je zelf zo’n cadeau maakt? Wij leggen het je uit!

‘Het Polly-popje van Liesbeth is het mooiste cadeau dat ik kon krijgen. Bij haar geboorte vond ik het heel moeilijk dat Polly haar opa nooit zou leren kennen. De blijdschap van nieuw leven in de familie bracht me dichter bij het verdriet om het te vroege verlies van va. Het zo herkenbare stof van zijn hemden roept, samen met de geur, ook de intimiteit en herinneringen op. Het popje biedt troost. Het geeft een warm gevoel dat iemand met al haar talent en creativiteit een link legt over generaties heen, en zo erkenning geeft aan het geluk én het verdriet van een familie die groter en kleiner wordt. Dank je wel Liesbeth.’
Riet Ory, adjunct-directeur Femma.

Nodig
Het patroon voor het Polly-popje vind je in het Femma magazine van november

Oud herenhemd (eventueel van een dierbare overledene)
Aangepaste stikzijde
Pandavulling
Borduurgaren
25 cm lint voor de strikjes

Hoe ga je te werk?
Teken het patroontje 2 x nauwkeurig over op de verkeerde kant van de stof. Knip de 2 delen uit met rondom een naadwaarde van 0,5 cm.
Duid op het gezichtje de ogen en de mond aan en borduur met dik borduurgaren de ogen met een platte steek en de mond met een stiksteek.
Speld de 2 patroondelen op elkaar en stik nauwkeurig op de lijn. Laat in de zijnaad van het kleedje een stukje naad open om het popje te vullen.
Knip de naden in op de gebogen lijnen en in de hoekjes en keer het popje om.
Vul het popje stevig op, eerst de staartjes en het hoofd, de armen en voetjes en daarna het lijfje. Zorg ervoor dat het halsje zeer stevig opgevuld is zodat het hoofdje recht blijft staan!
Naai de vulopening dicht.
Knoop een strikje rond de staartjes.

Ook een stukje van jezelf cadeau geven?

De Praktische School zal vanaf 21 november workshops 'Een stukje van mezelf' geven in verschilende Kringwinkels verspreid over heel Vlaanderen te beginnen in de Kringwinkels van Veurne, Ieper op 21 november 2015 van 14u-16u en op 28 november in Nijlen en Niel. Zelf een speldenkopkussen maken of een kleerhanger versieren om hem daarna cadeau te geven? Samen met een lesgeefster ga je aan de slag om dit cadeautje van jezelf tot een goed einde te brengen.

Elk cadeau waar je meer tijd en energie hebt ingestoken dan geld, is een stukje van jezelf. Je kan zelf iets repareren, bakken of in elkaar knutselen. Je kan een liedje zingen of een gedicht schrijven. Je kan iets opsnorren op zolder of voor geen geld op de kop tikken en dan personaliseren. Een dergelijk cadeau is zoveel meer waard. Het is een heel persoonlijk cadeau, origineel, gerecycleerd en 100% op het lijf van de gelukkige ontvanger geschreven. Dergelijke cadeaus zwemmen in tegen de consumptiestroom. Iets waar we als Femma en waar de Kringwinkels helemaal achterstaan en ook luid willen verkondigen! Hou zeker de website www.eenstukjevanmezelf.be en www.facebook.com/eenstukjevanmezelf in het oog want weldra vind je daar alle informatie op!

 

Reacties

Lauwers Nadia schreef

Het patroontje is hier jammer genoeg per ongeluk bij het vuil terecht gekomen. Enig idee hoe ik het weer terug in mijn bezit kan krijgen?

Reageer