Een marathon lopen is een sociaal gebeuren

{$items.title}

Wanneer ik haar tijdens ons telefonisch gesprek vraag of ze nog steeds marathons loopt, zegt ze dat haar leeftijd dat niet meer toelaat. Monique Boucquey van Femma Brasschaat Centrum liep in 2013 namelijk de marathon van Shanghai. Haar zoon woonde toen in China en had haar gevraagd om mee te doen. Ze nam ook meermaals deel aan de 20 km van Brussel.

Passie en waarden combineren

Monique hecht veel belang aan het samenbrengen van mensen.  De 20 km door Brussel noemt ze daarom bijzonder waardevol. Door eraan deel te nemen combineerde ze haar passie voor sport met de waarden die ze onderschrijft: rechtvaardigheid en medemenselijkheid. In 2018 liep Monique de laatste keer in onze hoofdstad. De Femma-groep van Brasschaat, waarvan ze al een achttal jaar een trekkende vrijwilliger is, organiseerde in 2018 een Mongoolse barbecue. Daarmee zamelden ze een behoorlijk bedrag in ten voordele van WSM (tot voor kort  Wereldsolidariteit).  Hiermee steunden ze organisaties van kledingarbeiders in Indonesië, Cambodja en Bangladesh, die nog steeds de sportkleren van grote, bekende merken maken, vaak in onmenselijke omstandigheden.

Mensen samenbrengen

Monique geniet daarnaast evenveel van het aspect van mensen bijeenbrengen. Zowel de barbecue als de marathon zelf brengen mensen samen die een goed doel willen steunen. Dat schept banden tussen mensen.  Ook lokaal brengen de maandelijkse wandelingen  die de groep van Femma Brasschaat organiseert mensen samen. Niets spectaculair en exotisch, maar minstens even zinvol. De enige ‘exoot’ is misschien Annelies, ingeweken uit West Vlaanderen, die deze wandelingen trekt. En zo zijn er veel vrijwilligsters die één of meerdere stenen bijdragen aan een warme werking en samenleving.

100 jaar Femma

Monique vertelde verder dat ook Femma Brasschaat Centrum volgend jaar haar honderdste verjaardag viert; 100 jaar vrouwen samenbrengen en de lokale gemeenschap versterken. Hun lokale werking is op 1 november 1920 opgericht. De focus van volgend werkjaar gaat vooral naar de viering van dit bijzonder jubileum.  Ik vertelde haar dat ze op https://www.femmamaakthet.be/category/100-jaar-femma/ een handleiding vindt om lokaal 100 jaar Femma te vieren. Het feest van hun 100 jarig bestaan vieren ze op 25 oktober 2020, twee dagen voordat  de organisatie Femma haar honderd kaarsjes uitblaast.

Reageer