Een gezegende Ramadan

{$items.title}

Vandaag, donderdag 18 juni,gaat de Ramadan van start. Tijdens de Ramadan vieren/herdenken/eren de moslim(a)s dat de profeet Mohammed zijn eerste Openbaring kreeg. Dit deed hij door zich terug te trekken voor een maand en te vasten.  Naar het voorbeeld van de profeet Mohammed vasten moslim(a)s in deze maand tussen de dageraad ruim vóór zonsopkomst en de zonsondergang.

De Ramadan zorgt voor bezinning en een maand van geestelijke rust. Doordat men allerlei dingen niet mag doen die normaal de geest 'afleiden' (zoals nicotine, alcohol, seks, drugs, eten en drinken), is Ramadan een tijd van in zichzelf gekeerde, spirituele rust.

Ook Alia S. beschrijft haar Ramadan als een unieke kans om spiritueel stil te staan.  'Als je het toelaat om de Ramadan echt te ervaren, dan wordt er je gedurende de hele maand een spiegel voorgehouden' schrijft zij.  Alia ervaart haar Ramadan als een maand waar gezelligheid en broederlijkheid, maar ook bewuste eenzaamheid heerst.  Waar je alleeen bent, met je lichaam en ziel. Een ideale periode om grote levensvragen en de schoonheid van eenvoudige zaken de aandacht te geven die ze verdienen.

Uiteraard moeten we solidair zijn en stilstaan bij de armoede in de wereld, maar daarvoor zouden we niet op de Ramadan moeten wachten. Wat de Ramadan net teweeg brengt, is net het besef dat we daar gedurende een heel jaar niet mee bezig zijn, maar ons laten opslokken door de dagelijkse rush. Het is een maand waar je net weer het evenwicht tussen lichaam en geest moet terugvinden. Je lichaam wordt wel uitgedaagd, maar het is vooral je geest die een metamorfose ondergaat.(http://www.kifkif.be/cult/ramadan-spiegelbeeld-van-jezelf)

Wie ken jij in jouw omgeving met een andere levensbeschouwing of religie dan de jouwe? ORBIT vzw nodigt je uit de moslims in jouw omgeving te feliciteren met hun Ramadanfeest. Dat kan met een gepaste wenskaart. Een klein maar heel betekenisvol gebaar. Zo draag je ook bij aan de opbouw van goede relaties in jouw buurt, op de werkvloer, in organisaties en op andere plaatsen. Hier kom je meer te weten over de ORBIT Ramadan Wenskaarten.

Femma wenst alle moslims een gezegende ramadan!

Afbeelding: kifkif.be

Reageer