een DIY-je: maak je eigen knoeikleedje!

<br />
<b>Notice</b>: Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Geen enkel kind leert eten zonder knoeien, maar o wee, al die mooie kleren! Voortaan hoef jij niet meer te schrobben op hardnekkige vlekken en kan je kind op een ontspannen manier netjes leren eten. Met het patroon maak je in een handomdraai een handig en degelijk schortkleedje. Alle kleertjes zijn bedekt en je dreumes kan zelf het bestek hanteren. Kies een goed wasbare stof, een stevig katoentje in retroprint of een degelijk stukje badstof, of maak het schortje in een leuk afwasbaar stofje. Een fris biaislint en een passende applicatie maken het schortje af.

Benodigdheden:

 • patroon (kan je hier vinden)
 • katoenen stof met een motiefje – 40/50 cm
 • badstof – 40/60 cm
 • stikzijde in aangepaste kleur
 • 3  platte knopen
 • 1,5 m breed biaislint (2 cm breed)
 • dunne plakstof H 180 – 10/10 cm

Werkwijze:

 1. Teken het patroon over. Indien nodig kan je het patroon makkelijk zelf wat groter of kleiner tekenen door MV en MR wat verder van elkaar te leggen of de zijnaad wat breder of smaller te tekenen. Duid de plaats van de knoopsgaten en de knopen aan.
 2. Leg het patroon van het rugpand op de katoenen stof. Opgelet! De linker en rechter schoudernaad zijn niet gelijk. Leg de stof open en speld de 2 patroondelen van de rug tegen elkaar op de stof (zonder naad in MR). Duid aan de rechte schoudernaad een naadwaarde van 1 cm aan. Knip het rugpand (behalve de rechte schoudernaad) uit zonder naad.
 3. Plooi de badstof dubbel. Leg het patroon van het voorpand op de stof, duid rondom een naadwaarde van 1 cm aan en knip uit.
 4. Stik de twee voorpanden rondom op elkaar met 1 cm naad en laat de rechte schoudernaad open. Geef knipjes in de ronde naden van de halsuitsnijding en de ronde schoudernaad en draai om zodat de naden aan de binnenkant van het werk zitten.
 5. Stik rondom het rugpand het biaislint (bies te paard – zie Het grote naaiboek  p. 91), behalve aan de rechte schoudernaad.
 6. Speld de schoudernaad van het rugpand en het voorpand met de goede kanten op elkaar en stik de naad. Werk de naad dubbel af met een zigzagsteek.
 7. Strijk op het rugpand aan de verkeerde kant van de stof op de plaats van de knoopsgaten een stukje dunne plakstof ter versteviging van het knoopsgat. Duid de juiste grootte van het knoopsgat aan, volgens de grootte van de knopen.
 8. Maak de knoopsgaten en naai de knopen stevig aan.
 9. Werk het voorpand eventueel af met een applicatie. Een motief uit de restjes van de stof is hiervoor zeer geschikt. (techniek – zie Het grote naaiboek p. 240).

Veel succes!

Reacties

jaklien van olmen schreef

Goed gevonden! Graag de werkbeschrijving!

alvast bedankt

kempenaers christiane schreef

ik vind de beschrijving goed maar voor de afwerking moet je dan wel het grote naaiboek kopen dit vind ik niet! leuk kun je dan niet de volledige beschrijving geven want je bent dan wel verplicht om het boek te kopen voor de les te geven, doen wij als bestuur niet genoeg op vrijwillige basis?

Liesje schreef

Dag Christiane,

Die applicatie is een extraatje, vandaar dat het hier niet beschreven is. Je kunt ook een leuke strijkapplicatie kopen of een kant-en-klare om op te naaien. Of gewoon zo laten, zoals op de foto.

Jullie doen als bestuur fantastisch werk en mocht het kunnen, dan gaven we graag alles cadeau. Jammer genoeg is het budget te beperkt daarvoor!

Misschien één exemplaar aankopen voor de groep? Dan kan je het uitlenen of ter beschikking leggen op de activiteiten? In ons naaigroepje zit het ook in de uitleenbox.

Groetjes

Liesje

Katleen Pittevils schreef

Heel leuk patroon, maar op welke schaal is dit getekend? Het lijkt me echt heel klein?

Reageer