Een dag uit het reisverslag van Riet, Femma reisbegeleidster

{$items.title}

Sri Lanka, het vroegere Ceylon, een kleine paradijselijke eiland is de perfecte introductie tot Azië.  Oude hoofdsteden met boeddhistische monumenten liggen verscholen in een weelderige plantengroei, een eeuwenoude cultuur die tot op de dag van vandaag voortleeft in de gebruiken van de bevolking en een gevarieerde natuur.

Riet Van Cleuvenbergen, reisbegeleidster, vertelt ons een stukje over haar onvergetelijke belevenissen.

Lees je mee?

"Vandaag rijden we van Negombo – aan de kust – het binnenland van Sri Lanka in.  Vanavond zullen we in het centrum van het eiland slapen, vlakbij  Polonnaruwa, de vroegere hoofdstad (9de-14de eeuw) met nu blootgelegde paleizen, tempels, kloosters, keizerlijke tuinen. De jungle had alles overwoekerd, en pas in de 19de eeuw ontdekte men de stad.
Onderweg is er heel wat te zien. Palmbomen, rijstvelden, plantages van ananas en rode pepers, kokos- en houtverwerking, en het doodgewone dagelijkse leven. Voor ons is het allemaal even exotisch.

Vrouwen in kleurrijke mooie sari’s stappen langs de baan. Iedereen is bezig met iets. Waar we een stadje passeren is het een gewriemel van tuktuks, voetgangers, auto’s, fietsen, brommers en bussen.

We moeten zelfs even stoppen voor een heuse olifant onderweg.
Boven op een mooie tempel een enorm gouden Boeddhabeeld: we zijn in Dambulla. We kopen roze en witte lotusbloemen om in de grottempels te offeren. Tuktuks in: we laten ons naar boven rijden. Het laatste deel doen we te voet, trappen op. De wereldberoemde grottempels liggen immers 160m hoog, halfweg op een hoge rots.

Er zijn vijf grote grottempels, met 153 Boeddhabeelden. De oudste beelden dateren uit de 1ste eeuw, de muurschilderingen uit de 17e eeuw. Schoenen uit, en met onze lotusbloemen in de hand bezoeken we de eerste grottempel. Donder, bliksem, stortregen: we moeten blijven schuilen in de grot. Nieuwsgierig als we zijn trachten we te begrijpen wat we rond ons zien. Onze gids, zelf boeddhiste, geeft uitleg. Klara, een van onze reisgenoten, vertelt over haar ervaringen: zij is ook boeddhiste. Beklijvende getuigenis.  

Een groepje Srilankaanse vrouwen bekijkt ons nieuwsgierig. Ze zijn in het wit gekleed want ze zijn hier op bedevaart. En snel zijn we samen aan het praten. Gebarentaal, lichaamstaal. Zo begrijpen we dat het 4 oma’s zijn en dat 3 van hen kleinkinderen hebben. Ze zijn jonger dan we dachten. Ze brengen ons bij de monnik, en we kunnen mits een offergave de zegen krijgen. Een wit touwtje aan onze pols is hiervan het symbool. Onze gids leert dat we ‘Ayubowan’ meten zeggen en een buiging maken als afscheid als onze busboy met grote paraplu’s aan komt.
Wat een indrukken en ervaringen hebben we op deze halve dag al te verwerken…"

Ook zin om dit samen met haar te beleven? Het reisprogramma voor deze Sri Lanka-reis vind je hier

Reageer