Een blok aan je been #1

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Heb je ook een student in huis? Dan weet je dat er weer een lastige tijd aanbreekt: de blok en daarna de examens. Een erg intensieve periode, zowel mentaal als lichamelijk. Het contact met vrienden vermindert want iedereen moet studeren, de vermoeidheid begint na een tijdje door te wegen, de twijfel slaat toe.

Als ouder doe je alles wat in je bereik ligt om je studerende zoon of dochter te helpen, maar vaak sta je toch machteloos toe te kijken. Voor de student zelf is het dikwijls ook moeilijk om problemen ter sprake te brengen bij mensen in zijn of haar onmiddellijke omgeving. Gelukkig bestaan er heel wat instanties die studenten proberen te helpen.

De Gentse Arteveldehogeschool bijvoorbeeld ontwikkelde het online zelfhulppakket Studeren zonder Blokkeren voor studenten die worstelen met faalangst, uitstelgedrag en onzekerheid. Na het invullen van een vragenlijst krijg de student een persoonlijk advies. Zo kan hij beter inschatten of het zelfhulpprogramma iets voor hem is én welk pakket het best bij hem past.

Studenten van andere hogescholen of universiteiten kunnen de test ook afleggen, maar zij kunnen het online programma niet volgen. Zij krijgen wel een advies en een doorverwijzing  naar andere diensten die hen kunnen helpen. Misschien is het voor studenten die nu in paniek slaan al te laat om voordeel te halen uit dit zelfhulppakket, maar het kan zeker nuttig zijn voor volgende studiejaren.

In blok- en examenperiodes is studeren vaak een eenzame bezigheid. Studenten staan serieus onder druk. Hun omgeving ziet studeren als een toekomstkans met uitzicht op geluk en arbeidsvreugde later, maar beseft soms niet dat studeren bijzonder hard werken is. Wie kampt met studeerproblemen, al of niet in combinatie met psychische belasting, en weinig gehoor vindt in zijn of haar onmiddellijke omgeving kan in examenperiodes terecht bij Teleblok, de anonieme en gratis chatlijn van CM.

Vrijwilligers van Teleblok bieden een luisterend oor aan studenten en steken hen een hart onder de riem. Ook bezorgde ouders, leerkrachten, vrienden en partners kunnen een beroep doen op Teleblok. Tijdens de examenperiode van mei-juni zal de Teleblok-chat opnieuw dagelijks bereikbaar zijn tussen 18 en 23 uur op www.teleblok.be.

Reageer