Ecologisch leven is goedkoper

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}
Er heerst een algemene misopvatting in onze maatschappij, namelijk dat ecologisch leven duurder is. Maar dat is het helemaal niet. Integendeel. Ecologisch leven is goedkoper. (Be)leef de onderstaande 10 tips en ervaar het bewijs aan den levende lijve!

 

1. Beperk je aantal huishoudproducten

Voor ieder vlekje lijkt er tegenwoordig wel een speciaal ontworpen productje te bestaan. Soda, azijn, natriumbicarbonaat en zeep. Veel meer heb je nochtans niet nodig voor een proper huishouden. Ontdek hier een resem handige, goedkope receptjes met deze ingrediënten. Wasmiddel, wasverzachter, afwasmiddel, schuur-en poetsmiddel, WC-reiniger,... maak het zelf in een handomdraai en zeg vaarwel tegen alle overbodige, dure chemische reinigers.

2. Maak je eigen schoonheidsproducten

Als je even kritisch kijkt naar wat je eet, dan doe je dat misschien ook naar wat je smeert.
(http://www.greenlifestyle.be/mode/guestblogger-zoleabe#02)

De schoonheidsindustrie kost ons handen vol geld. Terwijl je met een klein budget ook heel wat kan. Zoë startte een blog om te tonen hoe gemakkelijk het is om zelf natuurlijke verzorgingsproducten te maken. Hoe verfrissend is het niet om je eigen tandpasta, scrubs, lippenbalsem, deo, badparels, zeep,... te maken?! Op zolea.be en www.tsoetekruidje.be vind je meer dan 70 goedkope DIY's.

3. Geef jezelf (of een ander) een mooncup cadeau

Wat heb ik al 'plezier' aan mijn mooncup beleefd. De Mooncup is een duurzaam alternatief voor tampons en maandverband. Onbekend is onbemind. Maar mij zijn de voordelen ondertussen bekend en ik wil niet meer terug! Zo'n menstruatiecup is een éénmalige investering die je heel vlug terug hebt verdient en die bovendien ook nog eens 850 kilo afval kan besparen. Hetzelfde geldt voor herbruikbaar maandverband.

4. Bedenk originele cadeautjes

Gebruik je creativiteit en dematerialiseer het geschenkenverkeer!
(Low Impact Man)

Er hoeft geen strikje rond iets te zitten opdat het waardevol zou zijn. Dat gezegd zijnde: doe eens een beleving of een dienst cadeau in plaats van een product uit een winkel. Organiseer een leuke picknick, geef zaadjes uit eigen tuin, vul een mandje met zelfgemaakte verzorgingsproducten of hapjes, leen jezelf voor een avondje als babysit,...

5. Ontdek de wondere wereld van tweedehands

Je kan het zo zot niet bedenken of je vindt het wel tweedehands aan een peulschil van de oorspronkelijke prijs. Staat jouw eigen zolder droog, dan zijn Kapaza en Tweedehands.be de tweede beste plek om verborgen schatten te vinden. Met een beetje geduld en geluk vind je aan weggeefprijzen (of zelfs gratis) net het kastje, bed, jurk, muziekinstrument,... dat je zocht.

6. Kook vaker vegetarisch

Bij ons komt er enkel bio op tafel. Een heel bewuste keuze. Toegegeven: mijn biogroentjes van de markt zijn duurder dan hun bespoten vriendjes. Maar persoonlijk betaal ik liever 0,20 cent meer voor deze gezonde brandstof voor mijn lijf dan voor de vervuiling van ons eco-systeem, een nieuwe auto, een dagje shoppen of... de doktersrekening. En door vaker ongezonde voeding uit de fabriek of vlees van het menu te schrappen, ook een belangrijke ecologische keuze, valt mijn boodschappenmandje uiteindelijk toch nog veel goedkoper uit.

We betalen de dokter om ons beter te maken, maar we zouden beter de boer betalen om ons gezond te houden. (-Food matters)

7. Omzeil of weersta de verleidingen

Hangt er bij jou al een sticker 'geen reclame of drukwerk' op de bus? Het klinkt misschien niet als een ultieme besparingstip. Maar toch loont het om de koopverleidingen op een veilige afstand te houden. Ik mis de materiële weekaanbiedingen van de Aldi niet, want ik heb er geen weet van! Minder tv kijken, gratis testers en goodie bags weigeren,... het werkt preventief en doeltreffend tegen de onbewuste beïnvloeding van marketing.

Kweek voor jezelf een scherpe filter die jouw echte behoeften onderscheiden van de drang naar materialisme.(www.voorgrond.be/)

Sommige verleidingen vallen moeilijker te omzeilen. Denk maar aan reclameborden, de druk op jouw schoolgaande spruit om 'mee' te zijn, de comfort van de nieuwste multimedia of technologische snufjes, de modetrends in het straatbeeld,... Bedenk dan dat je geluk nog steeds niet kopen kan en experimenteer met de vraag 'heb ik het écht nodig?' Of help je discipline met dit zevenstappenplan.

8. Nood aan relaxatie? Overweeg een wandeling.

Ontspanning of vakantie hoeft niet duur te zijn noch verre verplaatsingen te vergen. Een steeds groter deel van onze voetafdruk heeft te maken met onze vrijetijdsbesteding. Misschien wordt het tijd om die kosteloze wandeling in het park of in het bos even te herwaarderen?

Wandelen is een vorm van luchten van de ziel. (Joke J. Hermsen)
Wandelen is de haast uit je hoofd halen en kijken wat er overblijft. (Rommert Boonstra)

9. Drink kraantjeswater

Een mooie verpakking, een aanlokkelijk etiket, een geautomatiseerd bottleproces, uitgekiende marketing,... Je betaalt het allemaal mee wanneer je voor flessenwater kiest. Kraantjeswater drinken is een pak voordeliger en levert veel minder afval op. Het overwegen waard?

En terwijl we het toch over 'kranen' en 'water' hebben, is de Quooker jou al bekend?

10. Ga voor een groene opvoeding

Herbruikbare luiers of luierloos opvoeden, beperkt of duurzaam speelgoed, kiezen voor een natuurlijke (thuis)bevalling, een duurzame geboortelijst, speelgoed ontlenen via speel-o-theken,... Ecologisch leven en besparen kunnen hand in hand gaan vanaf de babytijd en lang daarna. Waarden kan je doorgeven door ze voor te leven, dat geldt zeker ook voor duurzaamheid!


'Green Evelien' bespaart dankzij haar ecologische levensstijl zelfs zoveel dat zij en haar echtgenoot kunnen rondkomen met het loon van twee deeltijdse jobs. Zo zie je maar hoe ecologisch leven je niet alleen geld maar dus ook nog eens (kwali)tijd kan opleveren... Bekijk het filmpje ter inspiratie.

Bron hoofdfoto: http://wallpapers-achtergronden.blogspot.be
Bron foto allesreiniger: www.voorgrond.be/blog/2015/2/26/ecologisch-n-goedkoop
Bron foto mooncup: http://menstruatiecup-info.nl
Bron foto piramide: http://rethinkwasteproject.org/

 

Reacties

Sylvia schreef

Bij 't Schoon Gerief kan je zowel online als in de winkel in de Stationsstraat 134 te 3400 Landen een heleboel ecologisch verantwoorde producten vinden onder de rubrieken Mooi en Verzorgd, Was & Plas en Deco & Retro

Reageer