Eco-tip: de piraminder

{$items.title}

Een vijfstappenplan voor bewuste en/of niet-aankopen
Netwerk Bewust Verbruiken gelooft in minder consumeren en eenvoudiger leven als weg naar een duurzamere samenleving. Als hulpmiddel daarvoor ontwikkelden ze de Piraminder, een vijfstappenplan voor bewuste en/of niet-aankopen.

1. Gebruik wat je hebt
Misschien heb je wat je zoekt, al in huis, of kan je een ander product voor hetzelfde doel gebruiken. Kijk nog eens goed in de kast of onder de trap.

2. Deel of ruil
Veel spullen worden maar sporadisch gebruikt. Waarom ze plaats laten innemen in je huis als je ze evengoed kan lenen bij familie, buren en vrienden? Gedeelddoor.be somt alle bestaande ruil- en deelintiatieven op.

3.Tweedehands
Met een beetje zoeken, vind je bijna alles tweedehands: bij kennissen, op tweedehandssites, rommelmarkten of in de kringwinkel.

4. Maak
Voeding, kleding, speelgoed, schoonmaakmiddelen ... ontzettend veel kan je zelf maken. Door zelf aan de slag te gaan – uiteraard met duurzame materialen – sta je meer stil bij de waarde van een product.

5. Koop
Zijn de vorige stappen te omslachtig of leverden ze geen resultaat op? Koop dan van een nieuw product de meest duurzame variant, gemaakt uit eerlijke materialen (fairtrade, lokaal, met een keurmerk, ecologisch, biologisch …). Op Ecoplan.be vind je verkooppunten in je buurt.

Tip: sinds 1 april kan je op www.simplifylife.be terecht voor informatie rond eenvoudiger leven met tal van getuigenissen, tips en tricks.

Reageer