Eén test, 6 ingrediënten en 1 recept voor een super-ontbijt

{$items.title}

Wereld Diabetes Dag (WDD) vindt jaarlijks op 14 november plaats. Op deze dag wordt elk jaar stilgestaan bij mensen die aan diabetes leiden. De cijfers lopen uiteen, maar 1 op de 12 tot 1 op de 20 Belgen lijdt eronder en tegen 2030 wordt verwacht dat het cijfer stijgt naar één op de tien.
De aanzienlijke toename van het voorkomen van de ziekte in België is des te verontrustender, omdat diabetes volgens de ramingen van de Wereldgezondheidsorganisatie tegen 2030 de op zes na grootste sterfteoorzaak in de wereld zal zijn, stipt het WIV (Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid) aan.

Zit jij in de risicogroep? Doe de test!
Bepaal je risico met de Diabetes Risicotest. Deze test geeft antwoord op de vraag of je een verhoogd risico hebt op het krijgen van diabetes type 2. Doe de test hier.

Een gezond ontbijt, een goed begin!
Wereld Diabetes Dag 2014 stelt het gezond ontbijt centraal. Een gezond ontbijt is belangrijk in zowel de preventie als de behandeling van diabetes.

Veel mensen schenken weinig aandacht aan een gezond ontbijt, terwijl het een eerste stap is in een gezonde voeding en elementair in zowel de preventie als de behandeling van diabetes.
Het systematisch overslaan van een ontbijt geeft een veel grotere kans op de ontwikkeling van diabetes op latere leeftijd."

Bij het opstaan heb je de laatste acht tot twaalf uren niets meer gegeten. Hoog tijd dus om het lichaam van nieuwe brandstof (energie) te voorzien om de dag door te komen. Een stevig, evenwichtig samengesteld ontbijt is hiervoor de oplossing. Het zou een kwart van de dagelijkse energiebehoefte moeten aanleveren. Een gezond en lekker ontbijt is een must! Nochtans wordt deze goede gewoonte, om tal van redenen, door velen uit het voedingspatroon geschrapt.
Onze boodschap: doe er iets aan!

6 ingrediënten voor een evenwichtig, gezond ontbijt

 •  Brood of  ter afwisseling  ontbijtgranen: leveren koolhydraten, vezels, B-vitamines en mineralen

Kies bij voorkeur brood met meer dan 4 gram voedingsvezels per 100 g, zoals meergranen brood, bruin brood, volkorenbrood, roggebrood, sojabrood, notenbrood, volkoren en roggebrood met rozijnen, volkoren speltbrood, meergranen stokbrood, meergranen pistolets ... Ter vervanging van brood kunnen ook ontbijtgranen met meer dan 6 g voedingsvezels per 100 g, bv. cornflakes type All Bran, ongesuikerde muesli, havermout, volkoren tarwevlokken …
Muesli en cornflakes vind je echter in talrijke smaken en vormen. Let wel op: niet alle soorten zijn even gezond als ze lijken. Krokante muesli of cruesli bevat veel toegevoegde vetten en suiker, die nodig zijn om de muesli aan elkaar te ‘lijmen’ tot knapperige brokjes. Ga daarom steeds na op de verpakking hoeveel suiker, vetten en vezels de ontbijtgranen bevatten. Kies voor soorten die, naast voldoende vezels, ook minder dan 12 g vet per 100 g bevatten.

 

 • Vetstof: levert de nodige vetoplosbare vitaminen

Gebruik smeervetten met mate. Eén mespuntje (5 gram) per snede volstaat. Kies voor smeervetten die minder dan 40 g vet per 100 g bevatten, waarvan max. 1/3 verzadigd vet en verrijkt met omega 3-vetzuren.

 • Zoet en mager beleg volgens half-en -half principe

Zoet beleg is niet echt noodzakelijk, maar kan ook bij het ontbijt voor een extra tintje zorgen.
beleg de helft van het aantal sneden brood met een hartig beleg zoals magere platte kaas of smeerkaar, verse kaas (max 15 gr vet/100 gr), kippenfilet … en gebruik bij de andere helft bv een suikerarme confituur (max 180 kcal/100 g). Zo behoud je een volwaardig evenwicht.

 • Halfvolle of magere zuivelproducten of een calciumberrijkt sojaproduct : zijn rijk aan calcium, B-vitamines en vitamine D

Melk kan je ook vervangen door karnemelk, ongesuikerde chocolademelk, ongesuikerde magere  yoghurt of magere verse kaas met of zonder vruchten of niet gearomatiseerde calcium verrijkte  sojadrink of sojayoghurt. Zeker niet alle melkvariëteiten met fruitsmaak zijn gesuikerd. Wanneer een  product minder dan 60 kcal/100 g bevat, zal het om een vetarm product gaan met laag suikergehalte.

 • Fruit en groenten: zit vol vitamine C, wat gunstig is voor de opname van ijzer uit het brood of de ontbijtgranen.

Kies bij voorkeur voor vers fruit. je kan het gebruiken  als broodbeleg, ook fijngesneden bij de  ontbijtgranen of als dusdanig bij de maaltijd. Vers geperst of ongezoet vruchtensap is een minder  goede keuze; het bevat minder vezels en vitaminen. Bovendien doen ze bij personen met diabetes de  bloedsuiker snel stijgen. Groenten lijken misschien minder evident bij een ontbijt, maar toch bieden ze  verrassende mogelijkheden. Je kan een glaasje groentensap drinken of je boterham beleggen met bv  een tomatensalsa of stukjes komkommer. Keuze genoeg!

 • Water, koffie of thee

Het is een goede gewoonte je dag te starten met het drinken van een groot glas water, daarnaast zijn  ook koffie en thee (zonder toegevoegde suiker) goede aanvullingen.

Een recept voor een power-ontbijt: FRUITIGE MUSLI.
Een stevig ontbijt van het diabetesfonds voor een goed begin van de dag. Ook goed na het sporten, door de combinatie van eiwitten en koolhydraten zorg je voor een optimaal herstel.

Ingrediënten:

 •     1 sinaasappel  
 •     1 appel
 •     150 g magere yoghurt
 •     2 eetlepels havervlokken  
 •     2 eetlepels speltvlokken  
 •     1 koffielepel rozijnen  
 •     5 g hazelnoten, gehakt  
 •     Kaneel

Fileer de sinaasappel en vang het sap daarbij op.
Snij de appel in partjes. Meng de magere yoghurt met het sinaasappelsap.
Meng de havervlokken en de speltvlokken met de helft van de appel en de sinaasappel.
Bestrooi met de rozijnen en de gehakte hazelnoten.
Bestrooi de muesli met kaneel en serveer met de rest van de appel.

Smakelijk!

Wil je meer lezen over voeding bij diabetes?
- Hier kan je de gratis brochure aanvragen 'Lekker en gezond eten met diabetes'
Met lekkere recepten en handige tips! Ook gezond voor mensen zonder diabetes.
- Ook op de website van Piet Huysentruyt vind je heel wat superlekkere recepten geschikt voor diabetici.

Reacties

Diabetes schreef

Bedankt voor het gezonde recept! Zal hem zeker gebruiken en want zelf heb ik ook diabetes type 2 dus zal ook goed zijn voor mijn gezondheid.

Reageer