Duurzaam omspringen met grondstoffen, een basisregel voor iedereen!

{$items.title}

Het is vanzelfsprekend dat je graag trendy gekleed loopt, maar kies bewust wat je aantrekt! De ecologische impact van de meeste kleding is veel groter dan we vermoeden.

Neem nu katoen, de belangrijkste grondstof van de meeste kledingstukken. Dit lijkt een natuurlijke stof, maar niets is minder waar. Bij de teelt van katoen worden heel veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. De katoenteelt vraagt 25% van het wereldwijde insecticidengebruik, en is hiermee de grootste verbruiker! Resistentie bij insecten en plagen heeft tot gevolg dat er steeds meer pesticiden gebruikt worden. In sommige landen wordt er tot 40 keer per jaar gesproeid! Al deze chemische stoffen putten de landbouwgronden uit, waardoor de hoeveelheid benodigde kunstmest dan weer vergroot. Bovendien is een groot deel van de pesticiden giftig: schadelijk voor de bodem, maar ook voor de lucht, het water en de katoenarbeiders. Twee derde van de katoenproducerende landen gebruikt chemicaliën die door de WereldGezondheidsOrgansisatie als gevaarlijk worden bestempeld.

Daarnaast is er voor de katoenteelt erg veel water nodig dat vaak al schaars is in gebieden waar men katoen teelt. Een van de redenen hiervoor is dat een groot deel van de katoen wordt geteeld buiten de optimale klimaatzones. Doordat het klimaat eigenlijk te droog is om de katoenplant voldoende water te geven, is irrigatie de enige oplossing. Deze vaak grootschalige irrigatie put in vele landen de watervoorraden uit!

Helaas stopt de ecologische impact niet bij de teelt van katoen, ook tijdens de productie van de katoenvezel tot draad of stof komen heel wat schadelijke stoffen te pas. Zo wordt katoen eerst gebleekt met het ons bekende chloor en daarna geverfd met kleurstoffen die zware metalen bevatten. Formaldehyde, een bestanddeel uit kunsthars, wordt gebruikt om de katoen kreukvrij te maken. Verder komen er nog andere stoffen kijken bij dit productieproces, zoals aromatische solventen, antistatische middelen, weekmakers, ammoniak en zuren.

Het laatste pijnpunt is op rekening van de grote afstanden die grondstoffen en kleren afleggen. Een groot deel van onze kleren wordt tegenwoordig gemaakt in Azië, waardoor hun ecologische voetafdruk nog meer vergroot.

Een duurzaam alternatief is kiezen voor biologisch katoen. Heel wat kledingproducenten brengen een ecologische, sociale of fairtrade lijn op de markt en zijn hiermee gelukkig al een stuk op de goede weg…

Biogarantie is het Belgische merk voor biologische producten.
Milieucriteria:

 • Voor de teelt: voldoet aan de normen van de biologische landbouw, met aandacht voor dierenwelzijn, milieuzorg en verpakkingen .
 • Voor de verwerking: volgens de minst milieubelastende technieken op dat moment gekend, met zo beperkt mogelijk energieverbruik. Het water moet gezuiverd en hergebruikt worden en de toevoeging van synthetische hulpstoffen moet vermeden worden. Ggo’s zijn verboden, zowel in de grond- als hulpstoffen, als tijdens het verwerkingsproces. Verbod op aanwezigheid van residuen van schadelijke stoffen in het eindproduct.

Europees Milieukeurmerk (Ecolabel of Europese Bloem)
Milieucriteria:

 • Verbod op of beperkt gebruik van bepaalde schadelijke stoffen in de gehele productieketen. Er zijn normen voor afvalwater en luchtvervuiling.
 • Ook zijn er enkele criteria in verband met vezels en textielprocessen opgenomen: bepaalde hulpstoffen, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, mogen niet gebruikt worden. Deze criteria zijn echter veel minder streng dan voor kleding van biologische vezels.

Fairtrade Garantie (Max Havelaar)
Milieucriteria:

 • Fairtrade katoen is niet biologisch, maar volgens de principes van de ‘geïntegreerde cultuur’ geteeld: een aantal van de meest giftige chemische producten wordt geweerd, en de boeren worden aangemoedigd om, indien mogelijk, over te schakelen naar biologische teelt.

Global Organic Textile Standard (GOTS)
Milieucriteria:

 • Alle vezels (tenminste 95%) zijn afkomstig van de biologische landbouw.
 • Het gehele productieproces voldoet aan bepaalde milieucriteria: verbod op gebruik van chemische stoffen, zuivering van het afvalwater, bepaalde criteria voor verpakking, waaronder een verbod op PVC en een verbod op of beperkte aanwezigheid van residuen in eindproduct.

Heb je als bewuste consument een verantwoorde keuze gemaakt bij de aankoop van je kledij of zelfs gekozen voor tweedehandskledij, heb je bij de was-, droog- en strijkbeurten rekening gehouden met alle mogelijke spaarprogramma’s, gebruik van ecologische producten en de noodzaak van de handeling, dan rest nog alleen het hergebruik van je kledingstuk na afschrijving!

DIY - Hergebruik een kledingstuk: sokpoppen

Geef toe, zo’n gekke sokpop is een mooie eindbestemming voor je kleurrijke sokken. Zijn ze versleten, heb je er eentje kwijtgespeeld in je wasmachine of past de maat niet meer… maak er een schitterende knuffel van!

Wat heb je nodig? 

 • Kleurrijke sok
 • Stopnaald (lange naald met punt), maasnaald
 • Sterke stikzijde, cordongaren in aangepaste kleur(en)
 • Restje vilt
 • Knoopjes
 • Synthetische watten (vb. pandavulling)

Hoe ga je te werk?

 • Voor het maken van een sokpop heb je geen echte beschrijving nodig maar eerder wat gezonde fantasie.
 • Opgelet! Als je de pop als speelpop of knuffel wil geven aan kleine kindjes moet alles goed vastgenaaid zijn, geen gekleefde delen, knopen of loshangende lintjes gebruiken!

Turquoise pop met bollen.

 • Gemaakt van 1 sok.
 • Keer de sok binnenste buiten en naai met een stiksteek 2 ronde oortjes in het teengedeelte. Geef een knipje tussen de oortjes om gemakkelijk om te draaien en keer de sok terug naar de goede kant.
 • Vul de hiel met een weinig watten en naai met kleine rijgsteken de lippen.
 • Vul de volledige sok en naai dicht.
 • Vorm de voetjes.
 • Knip een cirkeltje vilt voor het groot oog en naai het met een knoop op de juiste plaats. Naai de knoop voor het tweede oog aan.
 • Zet voor het haar een plukje breiwol voor de oortjes vast met enkele stiksteken.

Nog meer leuke ideetjes en uitgewerkte projecten vind je terug in onze nieuwe Femma-uitgave Inspiratie voor Creatie.

Beslis snel en krijg 9,99 euro korting!
Het boek zal binnenkort in de boekhandel liggen voor 29,99 euro. Dankzij je Femmapas kan je nu al bestellen en krijg je 9,99 euro korting!

Dit aanbod is geldig tot en met 31 december 2015 via de Femmaboetiek. Gebruik de code CREA15 om je korting te verzilveren. Bestel nu!

Deze blog werd geschreven door Gonda Francois, Praktische School vzw.

Reacties

annemie schreef

fijn om te horen dat er echte milieuvriendelijke kanoenen stoffen bestaan, ik wil ze onmiddellijk gaan gebruiken

in welke stoffenwinkels zijn ze verkrijgbaar

alvast bedankt

groetjes

Annemie

Reageer