Dromen worden werkelijkheid!

{$items.title}

Femma formuleerde in een lijvig dossier de droom van een evenwichtige combinatie van werk, zorg en vrijetijd. Via concrete eisen en experiment strijden we voor die droom.

En kijk, ze wordt beetje bij beetje realiteit. 

Vaderschapsverlof verlengd

Wist je dat het vaderschapsverlof verlengd is en in 2023 nog verder uitgebreid wordt? Femma is mee drijvende kracht. We formuleerden eisen, gingen in overleg met toenmalig minister van Werk Kris Peeters en we namen deel aan hoorzittingen om het belang van een sterk vaderschapsverlof te bepleiten.  

De kortere werkweek een naïeve droom? 

Toen Femma de idee van de 30-urenwerkweek 8 jaar geleden lanceerde, werden we als naïeve dromer in de hoek gezet. We gingen verder en we onderzochten de idee grondig door studiewerk en werkbezoeken in Europa. In 2019 maakten we de kortere werkweek concreet in een actieonderzoek ‘de 30-urenwerkweek bij Femma’. Het onderzoek dat we samen met de VUB en onderzoekscentrum Kind&Samenleving voerden, opende het perspectief. We verbeeldden wat eerst niet realistisch werd geacht. We leerden zoveel bij over het organisatorisch, wettelijke en financieel kader rond de kortere werkweek en de effecten ervan op het werk en het leven.

Enkele maanden geleden deelden we via de campagne Eigen Mix de resultaten. En kijk, de campagne en het actieonderzoek bleven niet onder de radar, ook niet voor de federale regering. 

Op de koffie bij minister van Werk en Economie 

Het kabinet van federaal minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne contacteerde ons voor overleg. Ook de federale regering heeft plannen (lees er over meer in het Federaal Regeerakkoord) voor een goede werk-privé-balans, voor gendergelijkheid en voor een goede arbeidsorganisatie.

Het werd geen vrijblijvende koffieklets. In een twee uur durend overleg zoomden we in op de bevindingen van ons onderzoek. We wezen op de kansen van een RSZ-bijdragevermindering voor praktijken van collectieve arbeidsduurvermindering. Het nieuwe voltijds is maar mogelijk met een visionaire overheid die incentives geeft aan bedrijven en organisaties die willen innoveren met arbeidstijd. 

We gaven volgende aanbevelingen mee: 

 • Maak de regeling van RSZ-vermindering bekend. Want onbekend is onbemind.
 • Ken RSZ-vermindering toe: 
  * voor experimenten die gaan voor een offensieve arbeidsduurvermindering (we bedoelen hiermee: een significante verkorting van de werkweek); 
  * aan bedrijven en organisaties die willen experimenteren in functie van een duurzame arbeidsorganisatie; 
  * voor bepaalde duur om het experiment mogelijk te maken (dat is nu niet zo);
  * op voorwaarde van bereidheid om deel te nemen aan onderzoek. 
 • Investeer in onderzoeksinstellingen die de effecten van de kortere werkweek op betaalde arbeid én op onbetaalde arbeid, gezondheid, gender, kinderopvang of mantelzorg meten. 

We maakten opvolgingsafspraken om elkaar te inspireren wat betreft andere actuele politieke dossiers zoals de verlofsystemen, de individuele loopbaanregeling, …

De droom van Femma Wereldvrouwen is de motor, geen luchtkasteel

Je ziet het, Femma Wereldvrouwen vertrekt van een grote droom waarin iedereen werk, zorg en vrije tijd evenwichtig combineert. Via actie en experiment en in overleg met het beleid maken we grote dromen concreet. Dat is een werk van lange adem.

De droom is geen luchtkasteel, maar genereert energie om elke dag te gaan voor kleine stapjes vooruit.  

Een sociale beweging kan niet zonder jou. Steun ons

Wil je meer weten of de krachten bundelen? Neem contact op met Ilse.devooght@femma.be!

Reageer