Driekoningen en de traditionele taart

{$items.title}

Woensdag is het zo ver, Driekoningen!
Wordt er bij jou nog gezongen en hoort er dan ook een taart met een boon bij?

Driekoningen wordt gevierd op 6 januari en wordt ook wel Epifanie of Openbaring van de Heer.
De oorsprong van dit Christelijke feest ligt bij de Drie Wijzen, Caspar, Melchior en Balthasar, die de ster vanuit het Oosten volgden om het pasgeboren kindje Jezus te vinden in Bethlehem. Op 25 december wordt de geboorte van Jezus gevierd en op 6 januari herdenkt men de aanbidding der wijzen, de bekendmaking van het bestaan van Jezus aan de wereld. Het feest wordt zowel door protestanten als katholieken gevierd.

Driekoningen zingen


Driekoningen, driekoningen,
Geef mij een nieuwe hoed,
Mijnen ouwe is versleten
Ons moeder mag het niet weten,
Ons vader heeft het geld op de rooster geteld.

Rond Driekoningen zie je nog vaak kinderen, en soms ook volwassenen, verkleed als de koningen van deur tot deur trekken.  Eigenlijk best een leuke gelegenheid om met de kinderen sterren of leuke lampionnen te knutselen.  Dit komt van een heidens gebruik, met het licht wou men kwade geesten weghouden.

De driekoningentaart en de boon

De traditie bestond al in de 14de eeuw. De taart werd verdeeld tussen alle mensen aan tafel en er werd een portie meer gesneden voor de eerste arme die aanklopte. De mooie ronde vorm en gouden kleur verwijzen waarschijnlijk naar de Saturnaliën. In deze taart wordt dan ook een boon verstopt. Deze boon komt van een romeinse gewoonte om met behulp van een zwarte of witte jeton de koning te verkiezen.

Een echte Driekoningentaart

Wat heb je nodig?

Dit recept is voor 6 personen en wordt gemaakt in een taartvorm van +/-24 cm diameter

  • 2 kant-en-klare rollen bladerdeeg
  • 125 g amandelpoeder
  • 125 g suiker
  • 125 g zachte boter
  • 1 koffielepel amandel-essence
  • 2 eieren
  • 1 eigeel
  • 1 boon

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200° C.
  2. Meng in een kom het amandelpoeder, de suiker, de boter en de amandel-essence. Klop vervolgens één voor één de eieren onder het mengsel tot je een gladde massa hebt.
  3. Strooi een beetje bloem in de taartvorm .
  4. Bekleed de taartvorm en prik enkele gaatjes in het deeg.
  5. Schep de frangipanevulling in het midden van het deeg en duw de boon erin.
  6. Klop de eierdooier los met een scheutje water en bestrijk de rand het bladerdeeg ermee.
  7. Snijd een iets kleinere cirkel uit het tweede vel bladerdeeg en leg dat bovenop de frangipanevulling.
  8. Bestrijk ook de rand van de bovenste deeglaag met het losgeklopte eigeel.
  9. Sluit de taart door de rand van de onderste laag deeg over de bovenste laag te plooien en druk de randen aan.
  10. Maak een gaatje in het midden van het deeg, zodat de lucht kan ontsnappen.
  11. Bestrijk het hele oppervlak met de rest van de eierdooier.
  12. Zet de taart gedurende een kwartier in de voorverwarmde oven op 200° c
  13. Verlaag de oventemperatuur tot 175° C en laat de taart nog 20 minuten verder bakken.
  14. En nu afwachten wie de koning of koningin van het feestje wordt!?  Bedenk tijdens het bakken alvast wat de 'beloning' van die persoon wordt:  op de troon, de muziek kiezen, ...  Wees creatief!

Wist je dat de traditie ook gekend is in andere streken?  Welk soort taart er gebakken af kan totaal verschillen.  Hier vind je de recepten

En ben je nog niet voldaan na de feestdagen en Driekoningen?  Dan kun je binnenkort weer aan de appelbollen en worstenbroden op Verloren Maandag, dit jaar op 11 januari.

Reacties

Jo Rombouts schreef

Maakt Femma nu reclame voor een ander magazine?

Als je doorklikt bij: Wist je dat de traditie ook gekend is in andere streken? Welk soort taart er gebakken af kan totaal verschillen. Hier vind je de recepten

kom je bij een ander magazine terecht

Liesje Berteloot schreef

Dag Jo,

Wij linken regelmatig door naar andere magazines of kranten. Misschien lijkt dat soms vreemd, maar we helpen onze lezers graag op weg naar interessante informatie. En alles zomaar overnemen, mag natuurlijk niet.

Vele groetjes

Liesje

Michele schreef

Is het de bedoeling dat de vulling van de driekoningentaart een vaste consistentie krijgt of blijft dat mals? Heb dit vandaag gemaakt maar de vulling was niet hard.

Liesje schreef

Dag Michele,

Het blijft smeuïg, dus misschien was het wel oké.

Was het lekker?

Martine schreef

Hier was de vulling ook smeuïg en helemaal niet droog. Lekker!

Michele schreef

De smaak was er wel, maar heb het niet durven eten uit schrik dat ik maagproblemen zou hebben nadien. De ganse taart is in de vuilbak beland. Ik ga het vandaag opnieuw proberen en 10min langer in de oven laten bakken om te zien of het iets consistenter wordt en zal ze deze keer wel opeten dan.

Bedankt voor jullie reacties.

Matteo & Lien schreef

Wij zijn zonet ook een eigen DIY + koken youtube kanaal gestart, en hebben een driekoningentarat gemaakt, kom je eens kijken en hopelijk een like geven! bedankt groetjes, Lien en Matteo

https://www.youtube.com/watch?v=VjHN1WUSZvI

Reageer