Drie tips voor je zoektocht naar speelgoed

{$items.title}

Nu sinterklaas en de eindejaar periode eraan komen, slaat bij veel mensen de cadeautjes stress toe. Niet in het minst bij de vele ouders, grootouders, meters en peters die voor de klein mannen speelgoed moeten kopen. De aanblik van een speelgoedwinkel kan overweldigend zijn. Het aanbod is enorm! Wij geven je drie tips in je zoektocht naar het ‘perfecte cadeautje’.

Tip 1: Zorg voor gevarieerd speelgoed.
Kinderen en jongeren moeten erop los kunnen experimenteren. Dat is belangrijk want daardoor kunnen ze ontdekken wie ze zijn en wat ze leuk vinden. Tijdens het spelen  doen kinderen nieuwe kennis op, ontwikkelen ze ruimtelijke vaardigheden, spierkracht en behendigheid. Ze scherpen hun zintuigen en hun taalvaardigheid aan. Ze leren winnen en verliezen, onderhandelen en samenwerken.

Variatie en keuze zijn daarbij belangrijk. Dit wil niet zeggen dat je moet zorgen voor een kamer vol speelgoed, integendeel. Je kan de inhoud van de speelgoedbakken regelmatig vernieuwen. Zo is het voor je kind  ook gemakkelijker om te kiezen.

Marianne de Valck schreef ‘Het speelgoedboek, eerste hulp bij het kiezen van speelgoed’. Zij gebruikt de schijf van vijf als referentie:

  • Creatief speelgoed = bezig zijn met materialen, het eindresultaat is niet het belangrijkste, stimuleert de fantasie. Voorbeeld: knutselmateriaal (zoals klei).
  • Cognitief speelgoed = vraagt om nadenken, probleemoplossend spel. Voorbeeld: eenvoudige puzzels.
  • Constructief speelgoed = iets opbouwen, er wordt gewerkt volgens plan naar een einddoel. Voorbeeld: bouwblokken.
  • Motorisch speelgoed = doet niet alleen beroep op de grove bewegingen, zoals het buitenspelen, maar ook op de fijne bewegingen en de oog-handcoördinatie. Voorbeeld: kleuren of tekenen.
  • Sociaal speelgoed = vereist samenwerken of samenspelen. Vanaf de kleutertijd: gezelschapsspelletjes.

Tip 2: Kies voor duurzaam speelgoed.
Speelgoed van duurzame materialen is soms iets duurder, maar gaat wel langer mee en is beter voor het milieu. Zo kan je kiezen voor houten speelgoed in plaats van plastic. Vermijd ook speelgoed met batterijen. Heb je toch batterijen nodig, kies dan voor oplaadbare batterijen. Bovendien hoeft speelgoed helemaal niet nieuw te zijn. Op rommelmarkten, tweedehandsbeurzen, tweedehandssites of bij familie en vrienden vind je gegarandeerd speelgoed dat aan een tweede leven toe is.
Voor meer tips over duurzaam speelgoed kan je naar de website van netwerk bewust verbruiken surfen. 

Tip 3: Vertrek van de interesses en de groeifase van het kind.
Zoek uit wat de interesses van het kind zijn en hou ook rekening met de groeifase van het kind. Laat je niet leiden door wat je zelf mooi vindt of waar je vroeger graag mee speelde of wat als ‘normaal’ wordt aangenomen. Laat die kaders los. Elk kind is anders en elk kind zal ook met ander speelgoed willen spelen. Zo zullen sommige jongens heel blij zijn met een bouwkraan en zullen andere jongens liever met een keukentje spelen. Durf voorbij de roze en blauwe wereld te kijken. Speelgoed hoort niet enkel voor jongens of enkel voor meisjes te zijn. Kinderen moeten vrij kunnen kiezen met wat ze spelen.

Dat is ook de boodschap van de actiegroep Vrij Spel – Kinderen kiezen wel. Zij lanceerden onlangs ook een petitie naar de speelgoedsector om te stoppen met de opdeling jongens- en meisjesspeelgoed.

Veel succes met de zoektocht!

Reageer