Doe je mee aan Dagen zonder Vlees?

{$items.title}

Vanaf Aswoensdag (10 februari) gaan we met z’n allen de rooms-katholieke vastentijd in, als voorbereiding op Pasen. Ieder vult het vasten voor zichzelf in zoals dat goed bij hem of haar past: de ene schrapt alle snoep en tussendoortjes, iemand anders drinkt geen druppel alcohol meer en nog iemand anders probeert haar chocoladeverslaving te minderen. Sinds enkele jaren gaat er ook heel veel aandacht naar minder of geen vlees eten met de campagne ‘Dagen Zonder Vlees’.

Doe je mee met Femma?

Wil jij ook mee doen? Meld je dan aan bij Dagen Zonder Vlees en word lid van de groep ‘Femma vzw’. Vanaf 10 februari tellen jou vleesloze dagen mee op onze teller! Vorig jaar stonden we steevast in de top 15 van de ‘organisaties’. Doen we dit jaar beter?

Thuis eten wij sinds en 6-tal jaren geen dieren meer. Ook ons dochtertje van 1,5 jaar at in haar jonge leventje nog geen vlees en dat lijkt ze prima te vinden. We eten bewust gevarieerd en evenwichtig: daardoor ging er de laatste jaren een wereld van smaken, geuren en kleuren voor ons open. Ik had zelf nooit gedacht dat gebakken bonen zo lekker zijn, linzen zo eenvoudig te maken en een klassieke rode kool met stamppot perfect tot zijn recht komt met een veggie-worstje. En ons kindje is niets anders gewoon: ze eet mee en nog het liefste uit ons bord!

Mijn eerste kennismaking met vegetarisch koken was een schot in de roos met Femma’s kookboek Vegetarisch Genieten.  Ik raad het nog steeds aan omdat het eenvoudige recepten zijn zonder ellenlange lijsten ingrediënten, bijzonder lekker en volgens mij zeer geschikt voor de kids!
Wie culinair wat meer uitdaging vraagt, raad ik met plezier de boeken Plenty en Plenty More van Yotam Ottolengh, een Israëlisch-Britse topkok, aan. Laat je ogen eens dwalen over zijn vegetarische recepten.Durf jij eraan te beginnen?
En binnenkort probeer ik van Femma deze balletjes eens uit: dat wordt smullen!

Inspiratie nodig?

Doe je mee aan ‘40 dagen zonder vlees’ (of toch minder vlees) en kan je nog wat culinaire inspiratie gebruiken? Hier al wat tips:

  • De Femma groepen in jou buurt organiseren heel wat kooklessen, ook rond vegetarisch koken. Kijk hier vind je het culinaire Femma aanbod in jou buurt.
  • Zoek je artikels, blogs en recepten? Klik hier voor het aanbod op onze website.
  • Op de websites van EVA vzw en Dagen Zonder Vlees vind je ook een heel uitgebreid aanbod aan eenvoudige en smakelijke vegetarische recepten.

Deel jouw inspiratie en win!

Tenslotte… een inspirerend wedstrijdje! We geven één exemplaar van  ‘Veggieburgers, balletjes en broodbeleg’ weg in ruil voor jouw favoriete vegetarische receptje.
Deel jouw lievelingsrecept onder deze blog.  Zo inspireer je andere deelnemers én maak je kans op het kookboek. Tot en met 26 maart kan je deelnemen. Op 27 maart kiest de redactie haar favoriete receptje en zo de gelukkige winnaar!

Smakelijk!

 

Bedankt aan collega Kathleen Ghysels voor deze blog!

Reacties

Elke Heirbaut schreef

Lasagne met gegrilde groenten vind ik altijd superlekker! Heb het recept ooit gevonden op de site van Jeroen Meus.

Heb de link naar die site doorgestuurd want het recept is veel te groot om hier te posten.

Het is allessinds een echte aanrader!

lieve ruyts schreef

ik deed jarenlang de keuken voor vegetarische groepen en dit is echt wel een super feestgerecht. aardappelpuree maken en hier rauw gemengd witlof en een doosje "paturain" of iets dergelijks uit een lagere prijsklasse ondermengen. in de oven lichtjes laten gratineren. ondertussen peren pocheren (of een blik peren opentrekken) en die naperen met een witte roux waaronder blauwe schimmelkaas gemengd is. super lekker en heel eenvoudig klaar te maken. succes verzekerd

leleu marie-paule schreef

een stoofpotje met quorngehakt.

charlotje en look stoven samen met het gehakt dan een rode paprika, enkele wortels, bleekselder, champignons, erwtjes, groentenbouillon en kruiden naar eigen smaak toevoegen.

Laatst dan een doosje apro soyaroom.

persoonlijk gebruik ik veel Melange de France van "Oil & vinegar"

Dit stoofpotje wordt opgediend met quinoa en geraspte kaas

( andere groenten kunnen zeker ook toegevoegd worden doch hou rekening met de gaartijd.)

fabienne schreef

Goeiedag,

ik heb altijd veel succes met mijn vegetarisch "bolognaise saus"

Maak die klaar zoals gewoonlijk, volgens je eigen recept, maar vervang het gehakt door bruine linzen.

De structuur is ongeveer dezelfde als van de "gewone" saus, en de kinderen merken het verschil omzeggens niet.

Wendy Blomme schreef

Ik ben grote fan van pompoen! Dus probeer ik regelmatig nieuwe gerechtjes met pompoen. Ondertussen is deze pompoenlasagne hier al een grote favoriet: lekker en eenvoudig te maken.

Stoof een ajuin met wat verse look. Voeg daarbij de pompoen die je in blokjes sneed. Voeg een blik tomatenblokjes toe en kruid met flink wat Provençaalse kruiden. Laat dit een 20-tal minuutjes stoven.

Schep wat van deze groentemengeling in een ovenschaal. Leg er sneetjes geitenkaas op tot de groenten bedekt zijn. Leg daarop terug een lag groenten enz eindig met de geitenkaas bovenaan. Zet een half uurtje in de oven, leg de laatste 5 min de grill aan.

Smakelijk!

Marita schreef

Vergeet zeker niet te gaan kijken voor heel wat inspiratie voor heerlijke gerechtjes op: www.evavzw.be/nieuws/40-lekkere-dagen-zonder-vlees

Maarten Roex schreef

Orecchiette/taggliatelli/penne met spinaziesaus en drie kazen.

Supermakkelijk en érrrrrrg lekker. Kook spinazie terwijl je erdoor roert met een stukje look geprikt op een vork. Zorg dat de spinazie nog een beetje nat is, want het vocht gaan we gebruiken in onze saus.

Schep nu de gekookte spinazie in een blender en zet ondertussen water aan de kook voor je pasta.

Blend de spinazie tot een smeuïg papje gedurende een anderhalve minuut.

Voeg hierbij twee flinke eetlepels ricotta, schijfjes geitenkaas (zonder korst) en parmezaanse kaas in deblender. Blend flink door en voeg daarna ook wat van het spinazievocht én een beetje kookvocht van de pasta toe. Zo krijgt je saus nog wat glans.

Eens je pasta klaar is, opdienen met een ruime portie saus, afgewerkt met enkele blaadjes roquettesla en olijven.

Smakelijk!

Karen V schreef

Dit receptje maakte ik deze week nog: couscous met zoete aardappel, spinazie, feta, pijnboompitten en granaatappel. Lekker, origineel en snel klaar!

http://www.oxfamwereldwinkels.be/nl/recept/winterse-couscous

Barbara Vermeiren schreef

Waar mijn kindjes ook dol op zijn: volkorenpasta met courgettesaus. Stoof een uitje of sjalot samen met verse look. 4 courgettes wassen en in stukjes snijden. Bij de ui voegen en met een half glas water aan de kook brengen. Als deze bijna gaar is, voeg ik een half potje kruidenkaas toe samen met peper. Goed roeren. Ondertussen kook ik de pasta beetgaar. De saus mix ik. Heerlijk met wat geraspte emmental. Voorzie ook een gemengde sla erbij. Smakelijk!

Kayleigh Vandenbroucke schreef

Velen vragen mij: "maar wat eet je dan?" en ik weet nooit waar te beginnen! Sinds ik vegetarisch eet heb ik zoveel nieuwe dingen ontdekt. Mijn inspiratie doe ik meestal op bij EVA.

Mijn winterfavoriet is de winterse wok (http://www.evavzw.be/recept/winterse-wok). Gemakkelijk, snel klaar, mogelijkheid tot variatie, ...

Voor wie lekker broodbeleg wil: grill naanbroodjes, besmeer met zwarte olijventapenade en gegrilde aubergine, werk af met wat zeezout. Ook hier kan je alle richtingen mee uit.

Eva De Langhe schreef

Mijn favoriete vegetarische gerecht is sowieso ovenschotel met prei, champignons, wortelpuree en een laagje vegetarisch gehakt.

Ik vond het recept op de website van eva vzw en heb het ondertussen al vaak klaargemaakt. Zeker deze periode van het jaar lijkt een ovenschotel mij IDEAAL :)

Ook mijn familie (die niet vegetarisch is) vindt het een heerlijk gerecht.

Er kruipt een beetje werk in, maar er kan weinig mislukken en je kan het ook op voorhand klaarmaken (dat is het voordeel aan ovenschotels).

Dit is de link: http://www.evavzw.be/recept/ovenschotel-met-champignons-prei-en-wortelpuree

Smakelijk!!

Zehlia Zaman schreef

Een van mijn lievelingsrecepten zijn zelfgemaakte veggieburgers van zoete aardappel, koriander, rode ajuin, look, peper en zout. Dit alles heerlijk tussen een volkoren broodje (of dikke getoaste sneden volkoren brood) met avocado, rucola, kerstomaatjes, (of zongedroogde tomaatjes) mozzarella en basilicum.

Dit is een overheerlijk receptje!

En de vegans onder ons kunnen de mozzarella gerust weglaten of eventueel vervangen door noten.

Dit alles kan je nog eens serveren met een heerlijk slaatje van romeinse sla, boerenkool, wortel, rode biet en pecannoten. Als dressing zou ik hier voor een notenolie gaan.

Ik krijg al zin om dit morgen te maken!

Smakelijk ;-)

Peeters Miraise schreef

Ik experimenteer veel met hartige taarten ( quiches) Deze maak ik van alle restjes groenten die nog in de koelkast liggen. . Een velletje bladerdeeg, daarop de restjes , daneen mengsel van eitjes wat melk en goed gekruid erover. Verder wat gemalen kaas en 30 minuutjes in de oven.

Handig als je je oven kan voorprogrammeren. De taart ruikt al heerlijk als je na een werkdag binnenkomt.

De Neve Hilde schreef

Pasta met rode puntpaprika en broccoli - snel klaar

Ingrediënten :

2 broccoli

2 rode rode puntpaprika

olijolie

1 ajuin

curriepoeder

1 potje boursin cuisine light

Bereiding :

- snipper de ui fijn

- snij de paprika's in kleine stukjes

- stoof ui en paprika gaar in olijfolie

- stoom/kook ondertussen de broccoli gaar

- voeg nadien bij paprika en ui

- voldoende kruiden met peper/zout/currypoeder

- Boursin cuisine ligt onderroeren

- nog even laten pruttelen ...

- lekker met gekookte pasta

S M A K E L I J K !!!!!

Liesje schreef

Dag Zehlia,

Proficiat! Jij kreeg een mailtje van ons!

Bedankt voor alle reacties! Er zitten heel erg smakelijke receptjes tussen!

Reageer