De week van lesgeefster Hilde Keuppens

{$items.title}

Wist je dat honderden Femma lesgeefsters maandelijks  en sommigen zelfs wekelijks op stap gaan naar Femma groepen om allerhande workshops te begeleiden?
Hilde Keuppens is zo een Femma “kookjuf”.  Met dit weekverslagje geeft ze graag een blik op haar Femma week.


Het belooft een drukke Femma week te worden. Woensdag ga ik in de voormiddag en ‘s avonds naar Femma Olen Sint-Jozef en donderdag ook in de voormiddag en  ‘s avonds naar Femma Geel Larum. In beide groepen geef ik het thema “creatief koken”. Ik geef reeds 30 jaar kookreeksen bij de Praktische School (Femma) en beschouw het lesgeven voor Femma groepen bijna als een full-time job. Het was mijn eerste job en nu mijn enige job. Dit maakt dat ik met hart en ziel en met veel passie me kan inzetten voor dat wat ik het liefst doe: kooklessen geven en samenwerken met vrijwilligers.

Maandag

Vandaag werk ik verder aan de voorbereidingen van mijn lessen. Ik maak werkbladen van al de recepten. Ik typ de ingrediënten samen met het recept uit en bewaar ze in een plastic mapje. Zo zijn ze handig te gebruiken door de deelnemers.
Eigenlijk zijn de echte voorbereidingen al enkele weken geleden begonnen. Omdat het over creatieve kooklessen gaat kies ik soms zelf een thema,  altijd wel in overleg met de groepen. Weken op voorhand ben ik bezig met gerechten uit te zoeken rekening houdend met het  thema en het seizoen want ecologisch bezig zijn begint voor mij in de keuken. Ik stel mijn gerechten altijd samen onder menu-vorm (hapjes, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert). Op deze manier breng ik veel variatie in de lessen en wil ik de deelnemers inspireren bij het samenstellen van een dagelijks menu. Ik probeer al de gerechten thuis uit en stel op deze manier al de recepten op punt. Voor mij geen onaangename verrassingen in de kooklessen. Mijn kinderen en mijn man zijn tegelijkertijd proefkonijnen en jury leden. Het zijn kritische proevers en dat mag want ik heb graag dat het goed en lekker is. Als alles op punt staat contacteer ik de groep met de vraag hoeveel deelnemers ze ongeveer verwachten en maak voor hen een ingrediëntenlijstje op. De week vooraf geef ik aan hen de bestelling door.

Dinsdag

Tijd om mijn bordplan samen te stellen. Ik maak per les een organisatieschema op en verdeel de groep in kleine groepjes. Elk groepje maakt een onderdeel van het menu. Ook de taken van opruimen, klaarzetten en afwassen verdeel ik. Zo verloopt alles ordelijk en wordt iedereen betrokken. Ik trek ook tijd uit om de les in te studeren. Ik zoek achtergrond info over de ingrediënten en over het thema. De les in Femma Olen Sint-Jozef zal geen gewone kookles zijn maar een les tapas maken. Kleine fijne gerechtjes die je gemakkelijk kan voorbereiden zodat je samen met vrienden gezellig kan tafelen. Om het thema te kaderen zoek ik allerlei weetjes op en verzamel boeken. Indien het een thema van De PS zelf is dan neem ik de lesgeversnota ter hand en studeer ik de achtergrond info in.

Woensdag

Vandaag naar Femma Olen Sint-Jozef. ’s Morgens vroeg zet ik de bakken met al het nodige materiaal in de auto. Ik heb één centrale bak met materiaal dat ik in alle groepen nodig heb. Daarnaast heb ik per les een andere bak met reserve-ingrediënten en specifiek materiaal voor dat thema. Ook de boeken van de PS vergeet ik niet!

Het is zoals altijd weer gezellig bij de groep. 12 enthousiaste deelnemers en ijverige vrijwilligers. Daar doe ik het voor. Met deze groep heb ik dan ook een speciale band. Ik geef al 10 jaar creatieve kookreeksen bij hen en vorig jaar hebben ze mij bedankt door mij te nomineren als Femma ambassadrice en samen met een andere lesgeefster heb ik de hoofdprijs gewonnen in de categorie lesgevers. Een zalig moment!

Donderdag

Er staan weer twee kooklessen op het programma in Geel St Amands. Even tijd nemen om de les in te kijken want vandaag staat er weer iets anders op het programma. Mijn bakken die ik gisterenavond opnieuw gevuld heb worden weer in de auto geladen.
Weer een hectische dag maar ik vind het niet erg. Lesgeven is iets wat ik voor 100% graag doe. En als je dan het resultaat ziet en de contente deelnemers dan voel ik me heel tevreden.


 

Reacties

Viviana Cuypers schreef

Hilde, je doet dat goed, doe zo voort. Ook hier in Arendonk genieten we al vele jaren van je geweldige kooklessen.

Gerd Boogers schreef

Hilde is echt een lesgeefster naar mijn hart: altijd weer nieuwe ideeën, zeer goed voorbereid en elke les steekt ze mee de handen uit de mouwen om te helpen en vooral om te helpen opruimen. Prachtige vrouw!!!

Jeannine Turlinckx schreef

Fijne creatieve gerechten die je in de dagelijkse keuken kunt klaarmaken die tovert Hilde maandelijks op ons bord. Een avondje om elke keer weer naar uit te kijken.

Bedankt Hilde!

Reageer