De succesvolle leider is man noch vrouw

{$items.title}

Mannen verstaan beter de kunst om zelfvertrouwen uit te stralen. De meeste mannen begrijpen de wereld van de vrouwen enigszins minder. In het algemeen nemen mannen de wereld een stuk minder serieus dan vrouwen. Vrouwen maken zich nu eenmaal sneller druk over van alles en nog wat.  

Ik heb mij deze week over weinig druk gemaakt - over het algemeen maak ik me overigens minder vaak druk ‘in van alles en nog wat’ dan mijn man - behalve over bovenstaande bullshit.  Te vinden in de brochure ‘Power Bootcamp: succesvol leidinggeven als vrouw in een mannenwereld’ van een niet nader genoemd ‘center for excellence’.  Onze personeelsverantwoordelijke Bieke – die zich ook niet vaak druk maakt ‘in van alles en nog wat’- schoof het onding onder mijn neus.  De stoom sloeg net niet uit haar oren en neusgaten. Haar stem sloeg net niet over van zich druk makende verontwaardiging. ‘Geld verdienen met hokjesdenken’, vatte collega Jeroen het gevat samen.  Hij bleef er rustig onder. Niet omdat hij een man is, gewoon de aard van het beestje.

Venus en Mars
Nu steeds meer vrouwen van Venus in de leidinggevende mannelijke wereld van Mars terecht komen, moeten ze daarin toch gecoacht worden, denken ze waarschijnlijk bij het center of excellence.  Ze moeten de belangrijke valkuilen voor vrouwen in een mannenwereld leren kennen, ze moeten leren relativeren en grapjes leren maken en ze moeten leren leidinggeven vol vertrouwen en met meer impact.  En ze moeten ook leren of en wanneer ze hun ‘vrouwelijke’ communicatietroeven uitspelen.  Een goede leider is blijkbaar een mannelijke. 


U slaat de bal(len) mis
Wel dames en heren van het center of excellence, u slaat de bal(len) mis.  Goed leiderschap heet ‘androgyn’ te zijn: hartelijk, begripvol en ondersteunend en krachtig de lijnend uitzettend.  Blijkt dat vrouwen binnen dit type leiderschap oververtegenwoordigd zijn. Mannen zijn dan weer oververtegenwoordigd in het type ‘ongedifferentieerd’ leiderschap.  De ongedifferentieerde leider is iemand die geen sterke persoonlijkheid heeft, weinig assertief is en ook nog eens sociaal niet tot de sterksten behoort: de ongeïnteresseerde laat-maar-waaienbaas. Het stereotiepe beeld dat vrouwen zacht en gevoelig leiding geven en mannen krachtig en dominant, klopt evenmin.  Evenveel vrouwen als mannen geven ‘zacht en gevoelig’ dan wel ‘krachtig en dominant’ leiding.

Juist extra goed
Cursussen over goed leiderschap zijn nodig. Maar het probleem zit niet bij de vrouwelijke leiders, integendeel. Het feit dat zij oververtegenwoordigd zijn in de categorie van goede leiders toont dit aan. Dat er meer vrouwen dan mannen goede leiders zijn, heeft allicht te maken dat vrouwen extra goed moeten zijn om geselecteerd te worden.  Het probleem zit in de rekrutering. Er is nog altijd een sterke voorkeur voor de krachtige en dominante – de zogenaamd ‘masculiene’ – leider. Deze eigenschappen worden eerder toegedicht aan mannen.   Dit stereotiepe denkbeeld maakt dat veel vrouwen leidinggevende functies niet bereiken.  En met uw brochure, dames en heren van het center of excellence, werkt u hieraan mee. 

Reacties

els moerman schreef

Waar je even druk in maken al niet goed voor is. Dan ontstaan er bijvoorbeeld mooie genuanceerde blogjes als deze :-)

Sofie schreef

Dat is er weer boenk op, Ilse.

Bieke schreef

Het gebeurt niet vaak, maar soms word ik echt eens boos. Bedankt Ilse voor dit sterk stuk!

Reageer