De smaak van toen

{$items.title}

Donderdag 10 november start de week van de smaak: een 10-daags evenement voor het grote publiek over smaak en eetcultuur in Vlaanderen en Brussel. Dit jaar staat het volledig in het teken van de Smaak van toen.

En als ik denk aan de smaak van toen, dan denk ik meteen aan heerlijke gerechtjes uit mijn kindertijd en aan mijn oma die zeer graag kookte. Mijn twee favoriete gerechtjes van haar geef ik graag mee.  En ik geef toe, ik maak ze zelf ook nog.

Gestoofde peren met siroop en kaneel

4 personen
8 peren (conference, of een andere perensoort) - 1 dl water - 2 eetlepels appel-perensiroop - 20 g vetstof - kaneelpoeder

 • Was en schil de peren. Halveer ze, maar laat het steeltje aan de peren zitten. Verwijder het klokhuis.
 • Smelt vetstof in een stoofpan en stoof er even de peren rondom in. Voeg intussen de appel-perensiroop toe. Kruid rijkelijk met kaneelpoeder.
 • Voeg een beetje water toe, om te vermijden dat ze aanbranden. Veel water hoeft dit helemaal niet te zijn, want de peren geven ook heel wat sap vrij tijdens het stoven. Plaats vervolgens een deksel op e pan en stoof de peren op een zacht vuur gaar.
 • Prik er geregeld eens in. Maar na een 20 tot 25 minuutjes zijn ze gaar, ook wat afhankelijk van de grootte en de rijpheid van de peer.
 • Maar je kunt ze uiteraard ook in de microgolfoven garen, dan doe ik de peertjes gewoon in een kommetje, voeg een lepel water toe samen met de siroop en kaneelpoeder. Geen vetstof dus. Dek af en plaats een 10 tot 15 minuten in de microgolfoven op ¾ kracht.
 • Lekker bij vlees of wild.

Stoofpeertjes kunnen ook, maar ze zijn vaak iets minder sappig en het garen duurt ook iets langer.

Stoofkarbonaden van mijn oma

4 tot 6 personen
750 g runderstoofvlees - 2 uien – 40 tot 50 g suiker - 40 g vetstof - 2,5 dl water - 1,5 tot 1 dl azijn - 2 laurierblaadjes - 2 kruidnagels - peper en zout - maïszetmeel of instant sausbinder voor donkere sauzen

 • Snijd het vlees in blokjes van een goede 2 cm. Verhit vetstof in een stoofpan of snelkookpan. Korst het vlees rondom bruin in de vetstof. Werk zo nodig in twee porties.
 • Pel intussen de uien en hak ze fijn. Voeg de ui toe samen met de kruiden, peper en zout.
 • Voeg de  azijn (let op, hang er niet meteen boven want opkokende azijn pakt een beetje op je adem) en de suiker toe. De hoeveelheid suiker en azijn is een toch een beetje volgens smaak. Je krijgt een beetje een zoet-zuur evenwicht. 
 • Overgiet met het water tot het vlees bijna onderstaat. Plaats een deksel op de pan en laat anderhalf tot 2 uur (45 minuten in de snelkookpan) stoven.
 • Bind het vocht met gebroken maïszetmeel of instant sausbinder voor donkere sauzen.

Ben je ook meteen verkocht en ben je nog op zoek naar leuke receptjes van toen (maar ook van nu) dan is Koken voor elke dag vast en zeker iets voor jou. Koken voor elke dag is het gloednieuwe kookboek van De Praktische School.

Reageer