De Ramadan van R'Himo

{$items.title}

De Ramadan is één van de vijf pijlers van de islam voor moslims. Van zonsopgang tot zonsondergang mogen moslims niet eten of drinken en ook geen seks hebben.
Moslims beleven de Ramadan als een spirituele en social verrijkende periode in hun jaar. Ramadan is meer dan niet eten en drinken.  Het is een mooie oefening in doorzettingsvermogen, zelfbeheersing en zuivert lichaam en geest.  College R'Himo doet mee en vertelt je graag hoe ze dit ervaart.

Dit jaar valt het verbreken (zonsondergang, het moment waarop je weer mag eten) heel laat en het warme weer maakt het extra moeilijk om te vasten.  Niet-moslims vragen mij dan soms of ik niet gek ben om mee te doen.  Maar toch voel ik mij gezegend en dankbaar om te kunnen deelnemen aan de Ramadan. Het is als het ware een reflectiemaand om me te resetten van het moderne hectische leven en meer stil te staan bij de reden van ons bestaan.

Lichamelijk voel ik mij veel zwakker door het vasten maar mentaal heel wat sterker.

Het verplicht me om meer dan anders te reflecteren op mijn innerlijke persoon en wat belangrijk is te verdiepen.  De ene dag lukt dat wat meer dan de andere, maar hoe dan ook, daagt de Ramadan-periode me uit om meer bij deze dingen stil te staan en mezelf te verbeteren.

Ramadan is voor mij een fijne periode maar het leven gaat door tijdens deze maand. Gruwelijke beelden van hongersnood, armoede, oorlog, mensen op de vlucht en zinloos geweld verdwijnen spijtig genoeg niet van het scherm. Deze gebeurtenissen wereldwijd stemmen mij zeer triest.

Naast bezinning en spiritualiteit is de Ramadan ook, meer dan anders,  een maand van delen en samenkomen. Je krijgt veel meer bezoek over de vloer en wordt meer uitgenodigd om gezamenlijk het vasten te verbreken.

In Brussel en in andere steden worden er heel wat Iftars georganiseerd dit jaar, voor zowel moslims als niet-moslims. Ikzelf heb al een aantal mogen meemaken en beveel het echt iedereen aan, want dit is een leuke gelegenheid om mekaar beter te leren kennen. Door de keuzes van eenieder te appreciëren en respecteren leert men elkaar beter te begrijpen.

Ook al is het niet evident in het begin om zich aan te passen aan het ritme van de Ramadan, voel ik mij erna precies herboren voor de volgende periode van het jaar.

Doe jij mee met de Ramadan? Nam je deel aan een Iftar? Benieuwd naar jouw ervaringen!

Reacties

Marleen Jaspers schreef

Neen, ik heb nog niet deelgenomen aan de Ramadan of een Iftar... Dat laatste wil ik ook best eens meemaken!

Mooi dat er aandacht besteed wordt aan de Ramadan en goed dat we er wat meer over horen en het dus ook kunnen gaan begrijpen. Dat meen ik echt!

Maar, als ik eerlijk mag zijn wordt er de laatste jaren meer over de Ramadan geschreven en gesproken dan over de Christelijke vastenperiode. Deze houdt wat mij betreft zowat hetzelfde in als de Ramadan voor de Moslims, met uitzondering van het letterlijke vasten overdag dan toch. Ik ben in die periode ook meer met het spirituele bezig, ik voel me uitgenodigd om te delen met mensen die het minder goed hebben en ik beleef mijn geloof meer met gelijkgezinden, ook buiten het kerkgebouw. Ik ben naar Jeruzalem geweest om er de wegen te volgen die Jezus tijdens zijn leven en zijn kruisweg gevolgd heeft en heb vele jaren het passieverhaal samen met vele andere mensen uitgebeeld en doorleefd in mijn thuisstad Mechelen. Voor mij is de vasten dus ook een reflectieperiode waarin ik stilsta bij welke weg ik moet gaan...

Zoals je ziet zijn er heel veel overeenkomsten met de Ramadan, maar er wordt wel minder aandacht aan geschonken...

Maar ik sta ervoor open om andere geloofsovertuigingen beter te gaan begrijpen en hoop dat anderen dat, met mij, ook gaan doen. Zo komen we tot een betere samenleving en dat is het belangrijkste!

Liesje schreef

Dag Lieve,

Je hebt gelijk dat we op een andere manier aandacht schenken aan de Vasten, bijv. door inspiratietips ipv een belevingsverhaal.

Ik stuurde jou een mailtje met meer toelichting en een vraag. Want belevingsverhalen zijn van harte welkom!

Met vriendelijke groeten

Liesje Berteloot

Alde schreef

Ik doe met mijn leerlingen 1 dag mee. Zondag de ganse dag vasten. s'Avonds afspraak in Brussel om samen met de leerlingen Iftar te eten, daarna even naar de moskee en we eindigen aan Bxl Zuid voor een fruit smoothie en een wandelingetje.

Ik kijk er naar uit!

Dominique Coopman schreef

Resetten van het moderne hectische leven en stilstaan bij waar het echt om gaat en bij de reden van ons bestaan. Heerlijke tijd ook, de Ramadan, om, als niet-moslim, in gesprek te gaan met vrienden moslim(a)s.

Reageer