De mix in Fusion

{$items.title}

Misschien toch even uitleggen wat fusion koken is, Fusion koken combineert stijlen uit verschillende keukens.  De fusion trend is in feite ontstaan uit een mengeling van wereldsmaken en kooktechnieken. Ingrediënten, kruiden, specerijen, kooktechnieken  en tradities uit ten minste twee keukens worden samengebracht om zo een nieuw gerecht te creëren. De gerechten ontstaan vaak door meegenomen recepten van migranten die ze introduceren  in hun nieuw thuisland. Ze worden al dan niet geleidelijk aangepast aan de smaakvoorkeuren van het nieuwe woonland. Maar ook beïnvloeding van vakantiegerechten  die tot experimenten leiden, kunnen een mooie versmelting geven van Oost en West  en Noord en Zuid.


Ik geef er graag een voorbeeldje dat we allemaal zeer goed kennen nl. de Bolognesesaus, Deze saus is van oorsprong een traditionele Italiaanse pastasaus uit Bologna. In de oorspronkelijke saus behoren ingrediënten  zoals gehakt rundvlees, pancetta, ui, wortel, bleekselder, tomatenpuree, droge witte wijn, melk. In 1982 werd dit een authentiek recept door de Accademia Italiana della cucina, een streekgerecht uit de regio Emilia Romagna.
Dit recept krijgt in ons eigen landje zo ook zijn eigen variant. Ik geef je graag het recept mee uit onze Koken voor elke dag: nagenoeg bijna het oorspronkelijke recept, het wordt  in Koken voor elke dag wel geserveerd met spaghetti, maar in oorsprong wordt het geserveerd met tagliatelle.
Mijn eigen variant: ik gebruik net iets meer tomaten en vervang de selderij door een courgette die ik in fijne blokjes snijd. En af en toe doe ik er een zoete paprika bij. Dus van fusion gesproken.

Spaghetti bolognese (ragù alla bolognese)
4 personen

400 g spaghetti - 400 g (runder)gehakt - 125 g spekblokjes of pancetta - 1/2 l-blik gepelde tomaten - 2 wortelen - 2 takjes bleekselderij - 1 ui - 1 sjalotje - 70 g tomatenpuree - 1 dl rode wijn - 40 g vetstof - marjolein - oregano - basilicum - tijm - peper en zout
Afwerking: 80 g Parmezaanse kaas

Reinig en was de groenten, snijd ze fijn. Stoof de ui en sjalot glazig, voeg de wortel, bleekselderij en spekblokjes toe en laat stoven. Voeg het gehakt toe en bak rul. Roer er de gepelde tomaten en tomatenpuree onder, leng aan met de rode wijn. Voeg de kruiden toe en laat sudderen tot de groenten gaar zijn. Kook de spaghetti beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe de spaghetti in een kom, overgiet met de saus. Serveer met geraspte Parmezaanse kaas.

Wist je dat we een heerlijke workshop op programma hebben over fusion koken? In de workshop kijken we met dit thema over onze grenzen en we mixen wereldsmaken, kooktechnieken,  ingrediënten en gerechten  uit verschillende keukens. Misschien iets voor jou, kijk vlug in onze activiteitenkalender.

Reacties

Coninckx magda schreef

Ik wil graar de workshop fusion koken volgen.

Reageer