De lekkerste hapjes voor je volgende bijeenkomst

{$items.title}

Inspiratie nodig voor de hapjes op jouw volgende borrel of receptie? Met deze lekkere kleine gerechten uit Koken Voor Elke Dag verras je  gegarandeerd je gasten!

Aperitiefhapjes zijn kleine, warme of koude gerechtjes die worden aangeboden bij een aperitief of een receptie. Het zijn in de eerste plaats smaakmakers. Aperitiefhapjes moeten zo klein zijn, dat ze in één hap kunnen worden gegeten. Ze moeten de gasten verrassen door hun verscheidenheid, versheid, smaak en originaliteit, waarbij de juiste combinatie van kleur en smaak belangrijk is. Wanneer het aperitief wordt gevolgd door bijvoorbeeld een diner, zijn 3 tot 4 hapjes per persoon voldoende. Zo niet, dan rekent men 10 tot 12 hapjes per persoon. Vaak worden ze op een aparte manier opgediend: in petitfourvormpjes, in een lepel, op de punt van vorkjes, op minischoteltjes, in kleine kopjes of glaasjes (verrines)...

 

 

Hier een hapje voor bij de borrel. Je vindt er nog meer in Koken voor elke dag.
Bestel het boek via ww.femma.be/boetiek en betaal 30 euro.


Krokante kikkererwten (uit ons kookboek Koken Voor Elke Dag)

  • 500 g kikkererwten uit blik 
  • 3 eetlepels olijfolie 
  • 1/2 koffielepel komijnpoeder
  •  1/2 koffielepel piment (d’Espelette)
  •  1/2 koffielepel peper - 1/2 koffielepel zout

Laat de kikkererwten uitlekken. Meng met olijfolie, komijn, piment,  peper en zout. Verdeel de kikkererwten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 20 minuten in een voorverwarmde oven van 150 °C. Schep ze na 15 minuten om. Laat afkoelen.


Pakoras 

  • 240 g geraspte wortelen 240 g grof geraspte courgette
  • 200 g grof geraspte rode biet
  • 150 g fijngesnipperde ui
  • 4 teentjes fijngesnipperde knoflook
  • 300 g kikkererwtenmeel
  • 3,5 tot 4 dl water
  • 2 eetlepels komijnzaadjes
  • 2 koffielepels garam masala
  •  2 koffielepels grof zeezout

Zeef het kikkererwtenmeel in een kom. Voeg komijnzaadjes, garam masala, zout en water toe en meng tot een glad beslag. Voeg eventueel nog wat water toe. Meng met de groenten. De fijngesnipperde groenten moeten omgeven zijn van het deeg, niet teveel maar net genoeg dat het geheel wat aan elkaar kleeft. Neem een kleine handvol groenten en laat ze in het frituurolie vallen. Frituur krokant in ongeveer 2 minuten op 180 °C en laat uitlekken op keukenpapier, of bak in olie in een wokpan. Lekker met een yoghurtdressing.

Tip: Je kan ook uienringen, aubergine- of courgetterepen, broccoli- of bloemkoolroosjes gebruiken.


Yoghurtdressing met kruiden

  • 1 dl mayonaise
  •  1,5 dl yoghurt
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 koffielepel mosterd
  • 1 eetlepel gehakte bieslook
  •  1 eetlepel gehakte peterselie
  •  1 eetlepel gehakte dille
  •  1 koffielepel kappertjes (optioneel)
  • peper en zout

Meng alle ingrediënten onder elkaar.

Reageer