De geneugte van minder: het zeven stappenplan

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}
We moeten leren denken

We moeten leren denken. Het klinkt misschien als een zot advies in tijden waar ons koppeke al overheerst. Maar ik herhaal: we moeten leren denken. We moeten bijvoorbeeld leren denken voor we  kopen. Onszelf de vraag stellen: 'Word ik daar écht gelukkiger van? Echt?'.

De Buy Nothing New-Maand, voor de vierde keer in oktober 2015. Een actie die bewustwording stimuleert over alles wat we allemaal al wél hebben en iedereen oproept een maand lang geen nieuwe spullen te kopen..  en te genieten van wat er al is.

Hoe meer mensen niet telkens onnodig nieuwe spullen kopen, hoe minder grondstoffen de wereld verbruikt en hoe minder we samen vervuilen en zo de aarde uitputten. En daar wordt het wel een beetje tijd voor. (http://www.buynothingnew.nl/)

Het zeven stappenplan

Hoe kan je leren denken voor je koopt? Tem jouw koopspook met het eenvoudige zeven stappenplan!

1. Heb ik het écht nodig? Of is het een impuls, wil ik ergens bij horen?

2. Kan ik niks gebruiken dat ik al in huis heb? Kan ik iets anders voor hetzelfde doel gebruiken? Staat er thuis geen gelijkaardig ding te wachten om (op)gebruikt te worden?

3. Kan ik het lenen? Er zijn veel spullen die je maar soms gebruikt: kampeerspullen, heggenschaar, ladder,... Ga eens horen of je het niet kan lenen van familie, buren of vrienden. Delen is de boodschap.

4. Kan ik het ruilen? Wat denk je van een kledingruilfeestje of een woningprullen-ruil?

5. Kan ik het zelf maken? Do It Yourself zorgt voor leuke creatieve momenten en resultaten. Voeding, kleding, speelgoed, verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen,...er is weinig dat je niet zelf kan maken.

6. Kan ik het duurzaam kopen? Kan ik het tweedehands kopen? Kan ik het van een duurzaam merk kopen? Op Rank A Brand kun je zien hoe duurzaam merken zijn.

7. Hoe kan ik zuinig zijn? Hoe kan ik tenslotte zo zuinig mogelijk omgaan met wat ik gebruik of koop?

 
Minder is meer, klein is sexy

'Minder is gelijk aan meer. Klein is sexy. We moeten de aders van ons leven schoonspuiten. We moeten wat ons vreemd is, uit ons leven snijden. We moeten de instroom indammen.' Aan het woord is Graham Hill. Meer van hem in het onderstaande filmpje.

TIP: wil je langer stilstaan bij jouw ecologisch bewustzijn? Boek dan nu de uitwaaitocht Z-waai
en kies voor het thema 'duurzaamheid'.

Bron foto: Joanne Tatham
Bron piramide: The buyerarchery of needs van Sarah Lazarovic
Inspiratie zes stappenplan: The buyerarchery of needs + www.anderstevoren.nl/category/duurzaam/

 

Reacties

Anne Mieke Deschepper schreef

Goed idee: stop bij jezelf met die absurde overvloed!

Consuminderen bevrijdt je lichaam en geest en je kan met essentiële dingen van het leven bezig zijn.

fabienne delanghe schreef

De weggeefwinkel is fantastisch. Je brengt er dingen binnen die je niet meer gebruikt. Zie je ondertussen iets dat je kan gebruiken kan je het ook zo nemen. Een vorm van ruilen. Geven maakt vaak even gelukkig dan krijgen.

Reageer