De dertigurenweek: een goede investering!

{$items.title}

Langer en meer werken, bezuinigingen in sociale zekerheid, kinderopvang en onderwijs ‘nodig om onze welvaartstaat’ te redden: het zijn politieke visies en geen natuurwetten. Dat maakt onze Femma-collega Riet Ory dit weekend duidelijk in  het VRT-programma‘De Vrije Markt’, dat je hier kan bekijken.

Hieronder alvast drie redenen om de dertigurenweek als een investering in mens en maatschappij te zien!

1.  Economisch nog nooit tegengevallen
De geschiedenis van de afgelopen 115 jaar maakt het ons duidelijk: economische groei en arbeidstijdverkorting gaan hand in hand.  Als we economische groei goed verdelen, bevordert dit juist de economische groei.
‘Los die politiek van loonmatiging en flexibiliteit van de arbeidsmarkt’, betoogt Alfred Kleinknecht, emeritus-hoogleraar Innovatie-economie, al decennia lang. ‘Daar worden we juist minder productief van. Bij een hoger loon wordt het voor ondernemers interessanter om meer automatiseringsapparatuur aan te schaffen. Daardoor kun je per persoon meer produceren. De werkloosheid die je hierdoor creëert, kun je oplossen door arbeidstijdverkorting. We kunnen dus minder gaan werken voor hetzelfde geld.’

2. Bevordert de gelijkheid
Kortere werkweken, ecologische investeringen en meer (degelijk betaalde) arbeidsintensieve jobs creëren (zoals in de zorg): dat zijn de ingrediënten voor een duurzame economie die gelijkheid hoog in het vaandel draagt, betoogt Ozlem Onaran, professor of Workforce and Economic Development Policy aan de Universiteit van Greenwich.
Ook Onaran is een tegenstander van het huidige (Europese) economische beleid. ‘Deze politiek van loonmatigingen en deregulering van de arbeidsmarkt leidt tot een steeds grotere ongelijkheid. En bovendien werkt die politiek ook niet: ondanks een stijging van de winsten is de groei na 1980 vertraagt en we kruipen ook maar bijzonder traag uit de huidige crisis.’

3. Maakt gelukkiger en gezonder
Vraag het maar aan de werknemers van het Toyota Service Center in de Zweedse stad Goteborg. Al sinds 2002 werken ze 30 uren per week en krijgen ze 40 uren betaald.  Ze zijn gelukkig en minder ziek, en daar vaart het bedrijf wel bij.
Arbeidstijd en gezondheid zijn integraal aan elkaar gelinkt, dit is ‘common sense’ in de wetenschappelijke wereld, betogen de onderzoekers Nick Deschat, Olivier Pintelon en Stan Despiegelaere van denktank Poliargus. ‘Op basis daarvan verwachten wij dat een korte werkweek – met ruimte voor autonomie voor de werknemers – de huidige pieken inzake ziekteverzuim en burn-out kan helpen terugdringen. We gaan er daarenboven vanuit dat gezondere werknemers productievere werknemers zijn. Een kortere werkweek hoeft dus niet noodzakelijk een grote kost met zich mee te brengen’.

Ons volledige dossier 'combinatie arbeid en zorg 2.0' lezen?

Reageer