De cowboy chili van EVA

{$items.title}

Nog twee weken en Dagen Zonder Vlees zit erop. Nu weet je perfect hoe je veggie kunt koken en EVA blijft voor inspiratie zorgen.

In dit kookfilmpje leer je een cowboy chili bereiden. In een traditionele chili gebruik je normaal paprika en maïs, in de winter vervangen we die door spruitjes en pompoen. Zo genieten we ten volle van wat de seizoensgroenten ons te bieden hebben. De vele kruiden doen het gerecht helemaal opleven tot echt comfort food. En natuurlijk, geen chili zonder kidneybonen!

Wil je meer veggie inspiratie? Ontdek ze op de website van EVA.

INGREDIËNTEN

Voor de cowboy chili

  • 1 flinke rode uien
  • 1/2 tl zout
  • 4 teentjes look
  • 1,5 tl komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 250 g spruitjes gehalveerd
  • 500 g pompoen in blokjes gesneden
  • 400 g tomatenblokjes
  • 200 ml blond bier (of 50 ml whiskey)
  • 1 blik kidneybonen (400 g blik, uitlekgewicht +- 250 g)
  • 1 pakje vegetarisch gehakt (of nog een blik kidneybonen)
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • enkele flinke scheuten Tabasco Chipotle (of Heinz Chipotle, of gerookt paprikapoeder)
  • een handje verse koriander

Voor de chashew zure room

  • 250 g cashewnoten (4-8u geweekt)
  • 150 ml water
  • 3 tl citroensap
  • 1 tl appelciderazijneen snuifje zout

Voor de gepickelde ui

  • 1 rode ui
  • 2 el wijnazijn
  • 1 tl zout
  • 1/2 tl suiker
BEREIDING

Cowboy chili

  1. Stoof de rode ui en gehalveerde spruitjes in olijfolie. Doe de knoflook en kruiden erbij. Stoof dit allemaal even aan.
  2. Doe vervolgens de tomaten, het bier en de Tabasco Chipotle erbij. Laat dit tien minuten pruttelen, en voeg vervolgens de pompoenblokjes hierbij.
  3. Als de spruitjes en pompoenblokjes gaar zijn (indien je ze makkelijk kan doorprikken met een vork) mogen de kidneybonen en het gehakt erbij.
  4. Breng tenslotte jouw stoofpotje verder op smaak met extra Tabasco Chipotle en koriander.

Cashew zure room
Blend alle ingrediënten tot een smeuïge pasta

Gepickelde rode ui

  1. Overgiet de schijfjes ui met kokend water en laat ze een minuutje staan. Giet af, spoel ze even af onder koud water en laat ze uitlekken.
  2. Meng de uiringen ze met de rest van de ingrediënten en laat ze minstens een tiental minuten pickelen. Je uiringen krijgen nu een mooie felroze kleur.

Bedankt voor deze lekkere inspiratie, EVA vzw!

Deel jouw inspiratie met Femma

Deel tijdens deze Dagen Zonder Vlees jouw lievelingsrecept onder deze blog en maak kan op het boekje ‘Veggieburgers, balletjes en broodbeleg’!

 

 

Reageer