Dagen zonder vlees

{$items.title}

Daag jezelf uit om samen met vele andere Femma’s 40 dagen minder vlees en vis te eten. Draag zo bij aan de collectieve ecologische besparing!

DZV is een frisse bewustwordingscampagne...

... over de impact van onze voedingsgewoontes op het milieu. Het opzet is simpel: 40 dagen minder vlees en vis eten. En dat met zo veel mogelijk mensen.

Femma doet ook mee!

Omdat we duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. In deze tijd waarin heel wat mensen een persoonlijke, alternatieve en haalbare vastenactie zoeken, wil Femma DZV mee promoten. Goed voor het milieu én goed voor je gezondheid.

Maar wat maak je dan klaar in plaats van vlees?

Zelf eet ik al een 6-tal jaren vegetarisch en ik ontdek nog regelmatig heerlijke gerechten en lekkere vleesvervangers. Enkele persoonlijke tips met producten uit een doorsnee supermarkt:

  • Spekjes vervangen in een salade of een ander gerecht? Een blik rode bonen, gespoeld, een 5-tal minuutjes bakken op een heet vuur. Héérlijk! Of een handje pompoenpitten in een beetje olijfolie bakken tot ze knisperen.. mini-beetje zout erbij en over de salade strooien. Ook lekker uit het handje!
  • Klassieke keuken: (wortel-)stoemp met worst? Maak ik in de winter bijna wekelijks met een hazelnootburger, een veggie-schnitzel of een vegetarisch worstje erbij. Jammie!
  • De gezonde macaroni van Eva vzw. De tahin (witte sesampasta) is een openbaring in de witte saus... en voor wie witte misopasta vindt: een absolute aanrader!
  • Hier vind je nog 40 DZV-recepten.
Zo kan je deelnemen aan DZV:
  1. Ga naar dagenzondervlees.nx3.be/inschrijven
  2. Vul je gegevens in en schrijf je in, of meld je aan met je Facebookprofiel
  3. Ga naar de groep ‘Femma vzw’* en word lid!

Tip: je kan bij verschillende groepen ‘lid worden’ en je kan een groep ook verlaten. Je vind de Femma-groep bij ‘organisaties en verenigingen’ - ‘organisaties’ - ‘Femmavzw’

Leuk: als je je inschrijft, krijg je een mailtje met een bon voor een gratis maaltijd bij Greenway Antwerpen, Brussel, Leuven of Gent... Smullen maar!

Ik ben benieuwd: doe jij mee? En hoe ga je dat aanpakken?
 

Reacties

Chris schreef

Goede middag.

Leuk initiatief.

Ik was super blij om te zien dat er een Greenway restaurant in Brussel is. Spijtig genoeg vind ik op hun site enkel een adres in Gent en Leuven.

Pech dus.

Graag correcte informatie op jullie site plaatsen.

Kathleen Ghysels schreef

Hallo Chris,

Nog even geduld: het Greenway restaurant in Brussel komt er binnenkort aan! Op 18 februari opent het in station Brussel Zuid. Zie link hieronder.

Groetjes,

Kathleen

Miss Pixie schreef

Ik ben al even ingeschreven en voegde me net bij de Femma-groep.

Ik ben jarenlang vegetariër geweest en eet eigenlijk pas sinds anderhalf jaar terug vlees (op doktersadvies wegens een hardnekkig ijzertekort). Ik ga dus gewoon terug al mijn oude receptjes nog eens bovenhalen.

Kathleen schreef

Christine Liefsoens schreef

En nu nog eentje meer :-)

Bea schreef

Let wel op: "zonder vlees" betekent niet noodzakelijk ecologische winst. Vleesvervangers op basis van soja, bijvoorbeeld hebben een zeer grote ecologische voetafdruk. Ook als je geen vlees-van-hier meer eet en in de plaats je groenteschotel opfleurt met groenten die eigenlijk niet van het seizoen zijn of die van ver aangevoerd moeten worden, ben je omgekeerd bezig.

Tom schreef

Dag Bea

Je hebt natuurlijk gelijk dat lokale seizoensproducten beter zijn voor het milieu! Maar minder vlees betekent toch bijna altijd ecologische winst. Dieren hebben héél veel voedsel nodig voor ze klaar zijn om te slachten. Een deel van die voeding is trouwens ook ingevoerde soja enzo.

grts, Tom

Silke schreef

Super initiatief!

Als fervent sportster én vegetariër kan ik dit alleen maar toejuichen... Een beetje meer bewustheid in de wereld (van jezelf en van de wereld rondom jou) kan zeker geen kwaad! ;-)

Reageer