Dag van de onthaalouder

Femma bedankt onthaalouders - “Tot 55 uur per week werken, beperkte sociale zekerheid”

Brussel - Zaterdag 12 oktober is de Dag van de Onthaalouder. Femma bedankt de 620 onthaalouders van haar kinderopvangdienst Kinderopvang KAV met een gadget en de boodschap dat Femma blijft pleiten voor betere arbeidsvoorwaarden. De situatie van onthaalouders gaat er immers niet op vooruit.

Enkele cijfers:

  • In 2012 maakten 397 kinderen per 1 000 gebruik van formele kinderopvang. Van die 397 gingen er 148 naar een onthaalouder aansloten bij een dienst zoals Kinderopvang KAV;
  • Het aantal onthaalouders loopt terug: in 2012 stopten er 995 terwijl er slechts 791 nieuwe onthaalouders bijkwamen;
  • Het nieuwe decreet kinderopvang (dat in maart 2014 in voege treedt) stelt een ‘openingsdag’ voor een onthaalouders gelijk aan 11 uur. Tot nu toe is dit 10 uur. Wij verwachten dus als maatschappij dat onthaalouders tot 55 uren werken in de week. Ze krijgen daarvoor slechts een onkostenvergoeding (netto 3 euro per uur) en hebben beperkte sociale rechten. Er is geen dertiende maand en geen eindejaarspremie. Ziekteverlof is beperkt en het pensioen armzalig.

Femma vraagt de overheid om op korte termijn het statuut van onthaalouders op te waarderen. Om deze vraag meer kracht bij te zetten, opent Femma een online enquête over de combinatie arbeid – zorg via www.femma.be . Een voldoende en kwaliteitsvolle kinderopvang is onmisbaar in de combinatie van werken en zorgen. Een volwaardig statuut voor de onthaalouders maakt hier deel van uit. Femma vindt het niet normaal dat er anno 2013 nog altijd onvoldoende kinderopvangplaatsen zijn. Kinderopvang is essentieel voor de emancipatie van vrouwen en moet een prioriteit zijn voor een maatschappij die de gelijkheid van vrouwen en mannen hoog in het vaandel te dragen. Onthaalouders, hoofdzakelijk vrouwen, moeten dezelfde rechten krijgen als andere werknemers.

Voor meer informatie, contacteer directeur Kinderopvang KAV Elke Verdoodt op 0477 999 714.

Reageer