Cuba, een verrijkende reis voor 24 Femma’s

{$items.title}

Na heel wat onrust door de aanslagen in Brussel vertrokken op 11 april 24 dames vanuit Bierset richting Cuba. Agusto, een zeer goede gids bleek later, wachtte er ons op en zorgde er voor dat we de volgende twee dagen Havana vanuit alle oogpunten leerden kennen. Cocotaxi’s, koetsen, oldtimers, en natuurlijk onze eigen voeten werden ingezet om ons de vele aspecten van deze boeiende stad te leren kennen. We genoten van de kleuren en de muziek, de mensen en de huizen, en leerden ondertussen de geschiedenis van Cuba kennen, van de Indianen tot de huidige president, Raúl Castro. We zagen hoe en waar Hemingway zijn boeken schreef, maakten kennis met de Santeria en bekeken de stad ‘van de andere kant’. We genoten van de ‘vitamine R’ (de rum) van Cuba, in alle soorten cocktails.

De volgende dagen stond de natuur centraal in het prachtige sprookjesachtige landschap van Pinar del Rio. We bezochten er een van de oudste ecoparken, deden een wandeltocht om het plattelandsleven te ervaren, gingen varen in grotten, en zagen hoe van tabaksplanten sigaren gemaakt werden.

Een lange rit bracht ons dan naar het weinig gekende Cienfuegos en de Caraïbische zee waarin enkele dapperen voor zonsopgang al gingen zwemmen.

In Trinidad bleven we enkele dagen. Prachtig, kleurrijk stadje, waar we in Casas Particulares sliepen, bij mensen thuis. Zo konden we zien en ervaren hoe gezinnen leefden. Met behulp van wat Spaans, Engels, gebarentaal en … foto’s werd heel wat ‘gepraat’ met de vrouwen die ons ontvingen.
Na een avontuurlijke tocht in oude legercamions klommen we in de bergen naar de rotsen boven watervallen. Onderweg kregen we uitleg over de geneeskracht van planten. Beloning nadien: een prachtig uitzicht, stilte, en … een zwempartij in een meertje onder een waterval. De muziek die een kleine combo daar voor ons bracht ontroerde ons echt. Op de suikerrietplantages leerden we dan weer het harde leven ven de zwarte slaven in vorige eeuwen kennen.

In Remedios waren wij helemaal alleen als toeristen: zo authentiek, zo puur, ideaal om het gewone leven te zien. In Santa Clara stonden Che Guevara en de revolutie van Fidel Castro dan weer centraal. Het museum maakte ons stil. En ja, natuurlijk sloten we af in Varadero. Daar genoten we van de all-in formule, met zee, strand, palmbomen en zwembaden. Maar ook daar gingen we nog op ontdekkingstocht naar de mooie plaatsjes op het schiereiland.

Cuba was een écht geslaagde reis: een goed programma, een mooi land, goede gids, veel contacten met mensen en een fijne sfeer in de groep. Kortom, een echte FEMMAREIS.

Reageer