Combineren in je eentje: het verhaal van Caroline

{$items.title}

Is combineren met twee al vaak niet eenvoudig, in je eentje is het vaak een 'struggle for life'.  'Ik ben alleen met mijn twee kinderen. En de flexibiliteit die geëist wordt, is voor mij gewoon niet mogelijk', zegt Caroline, die vaker 'nee' tegen haar kinderen moet zeggen dan ze zou willen en ijverig verder blijft zoeken naar een kwaliteitsvolle baan die matcht met haar zorg- en huishoudelijke taken.

'Mijn huidige job vond ik via een uitzendbureau. Ik werk 12 uur per week bij een marktonderzoeksbureau en verdien hiermee 460 euro per maand. De RVA past ongeveer 600 euro bij. Van mijn inkomen gaat 670 euro naar de huur en het OCMW helpt me om mijn elektriciteitsrekening te betalen.'

Caroline zoekt naar een job die haar meer zekerheid biedt, voorlopig zonder resultaat. 'De flexilibiliteit die werkgevers vragen, kan ik niet opbrengen.'  En dan zijn er nog de vernederingen. 'Telkens opnieuw vraagt het OCMW waaraan ik mijn geld uitgeef. Soms krijg ik opmerkingen omdat ik naar de Delhaize geweest ben en niet naar de Aldi. Ik moet al mijn bankuittreksels tonen, zodat ze kunnen nagaan wat ik uitgeef.'

En de tijden worden nog harder voor Caroline. De inkomensgarantie van de RVA, als aanvulling op haar onvrijwillige deeltijdse arbeid, dreigt door regeringsmaatregelen te halveren. De maatregel die gratis elektriciteit voorziet, verdwijnt.

Van alle Vlaamse gezinnen met kinderen is één op de vijf een eenoudergezin. Meer dan koppels zijn ze afhankelijk van de goodwill van werkgevers en van hun familie en vrienden om de boel draaiende te houden. Een loopbaan uitbouwen, is niet makkelijk. Gepaste en betaalbare kinderopvang vinden, evenmin. Om financiële redenen is het voor velen ook onmogelijk om een tijdskrediet of ouderschapsverlof te nemen.

Het verhaal van Caroline en haar kwetsbare situatie vind je hier

Ben jij ook een alleenstaande ouder?

Laat ons weten hoe jij je situatie ervaart en welke drempels jij graag zou weggewerkt zien.

 

 

Reageer