Combinatie arbeid en zorg 2.0, een mooie droom

{$items.title}

Brussel, 2050 - Vrouwen en mannen verdelen alles evenwichtig: thuis, in de politiek, op het werk … Iedereen heeft een job. We hebben tijd voor  onze kinderen, ouders, familie en vrienden. Voor vrijwilligerswerk, en voor onszelf. De planeet is gezond, net als wij. De toekomst lacht ons toe.

Een mooie droom. Veel vrouwen dachten in 1970 dat dit in 2000 realiteit zou zijn. Ondanks  immense vooruitgang is er nog steeds een loonkloof en een glazen plafond. We moeten allemaal meer en langer werken en tegelijk zorgen voor ons gezin en onze omgeving. We streven naar eeuwige economisch groei, ten koste van de natuur en onze gezondheid.

‘Het kan niet anders’, zeggen ‘ze’. Femma gelooft dit niet. Een democratie heeft dromen en ideeën nodig om zichzelf te verbeteren. Er is wel een andere weg. Zo vermijden we dat we onze droom nog eens dertig jaar moeten uitstellen.

1. Controle over onze tijd

Door het systeem te veranderen, kunnen we onze rollen beter combineren: betaalde arbeid, vrijwilligerswerk, zorg binnen en buiten het gezin en de zorg voor onszelf.
Met een 30-urenwerkweek herverdelen we het werk. Iedereen werkt, maar niemand is overwerkt. Zo houden we vol tot ons pensioen, zonder onderweg uit te vallen met depressie of burn-out. Kwalitatieve kinderopvang en verlofstelsels zorgen voor de nodige ondersteuning. Dankzij flexibele werkuren en telewerk  vermijden we tijdstress en nodeloze verplaatsingen.

2. Een andere economie

De economie is een middel, geen doel op zich. We kiezen voor kwalitatieve en duurzame producten en diensten. Met respect voor mens en natuur lokaal en wereldwijd.

3. Weg met stereotypen

Traditionele rollenpatronen worden met de paplepel ingegeven: op televisie, in de klas, in speelgoed ‘voor jongens’ en ‘voor meisjes’. Door kinderen zelf de keuze te laten, geven we hen de kans om ongebonden een eigen identiteit te vormen.

Meer weten over hoe wij onze toekomst zien?
Lees ons dossier ‘combinatie arbeid – zorg 2.0’.

Reacties

lieve schreef

Brussel, 2050 - Vrouwen en mannen verdelen alles evenwichtig: thuis, in de politiek, op het werk … Iedereen heeft een job. We hebben tijd voor onze kinderen, ouders, familie en vrienden. Voor vrijwilligerswerk, en voor onszelf. De planeet is gezond, net als wij. De toekomst lacht ons toe.

Waarom toch altijd streven naar? Doe het gewoon NU. Sinds 1980 hebben mijn man en ik allebei buitenshuis 50% gewerkt. Binnenshuis werd ondertussen eten gemaakt, boodschappen gedaan, vier kinderen van en naar school, enz. Tijd genoeg voor onszelf wanneer de kinderen al wat ouder waren. Reuze tijd met ons twee om samen iets te ondernemen. Tijd ook genoeg om ons eigen spoor te volgen.

Waarom dus streven naar? Je bent toch zelf verantwoordelijk waar je voor kiest? Welke waarden vind je belangrijk? Heb je ook als een nagedacht dat het anders kan? Genoeg, dat is pas luxe.

Reageer