Chocoladecake met kokos

Een overdosis chocolade gehad met Pasen?  Of heb je net heel flink kunnen weerstaan?  Sowieso verdienen we zo nu en dan een lekkere verwennerij.  In het magazine van april kun je kennismaken met de Groene Meisjes.  Vergeet zeker niet op verkenning te gaan op hun blog, want daar staan heel wat heerlijke recepten en andere groene tips.

Een chocoladecake met warme chocoladesaus (double chocolate dus) en krokante kokos on top... krijg je er al zin in? Groot gelijk! Deze cake is perfect voor je (maandelijkse?) chocoladefix. Erg makkelijk te maken, niet te veel ingrediënten en  bovenal natuurlijk super lekker. Gevalletje: duik de keuken in en maak hem meteen maar!

Deze cake werd een beetje ‘verantwoord’ gemaakt door speltmeel te gebruiken in plaats van bloem en kokosbloesemsuiker in plaats van gewone suiker. Uiteraard kun je de ingrediënten vervangen door hetgeen dat jij graag gebruikt!

In het originele recept voor deze cake gaan 3 flinke eetlepels kokosolie; hierdoor krijg je een brownie-achtige structuur. Zonder de kokosolie is de cake iets ‘droger’ en daardoor meer een cake in plaats van een brownie. Mocht je meer op zoek zijn naar een cakestructuur of gebruik je liever geen olie? Laat dan de kokosolie gewoon lekker weg – lekker wordt dit baksel sowieso wel!

Wat heb je nodig voor 1 cake vorm?

– geïnspireerd op het recept van The Pretty Bee

  • 185 gram speltmeel (of ander meel)
  • 60 gram cacaopoeder (+ 1 eetlepel extra voor bakblik)
  • 1 theelepel baking soda
  • snuf zout
  • 150 gram (kokosbloesem)suiker
  • 100 gram kokosolie, gesmolten (optioneel) (+ wat extra voor bakblik)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel azijn
  • 190 ml water
  • 100 ml plantaardige melk

Topping:

  • 120 gram chocolade in stukjes
  • 1 eetlepel kokosolie
  • handje geraspte kokos, kort geroosterd


Zo ga je te werk

– Verwarm de oven voor op 180 graden –

  1. Vet een cakeblik in met een beetje kokosolie en bedek met cacaopoeder. 
  2. Zeef het meel met het cacaopoeder, baking soda en zout in een kom. Roer de kokossuiker erdoor.
  3. Voeg de gesmolten kokosolie, vanille, azijn, water en plantaardige melk toe. Roer door met een houten of plastic lepel.
  4. Schenk de mix in het bakblik en zet 30-40 minuten in de oven.
    De bovenkant moet een beetje ‘meegeven’ als je erop drukt. 
  5. Laat de cake afkoelen in het blik voor 30 minuten. 
  6. Verwarm de chocolade en kokosolie au-bain marie. Smeer dit uit over de cake. Bestrooi met de kokosrasp. 
  7. Eet de cake als de saus nog warm en vloeibaar is of wacht tot de chocoladelaag is afgekoeld voor een meer krokant laagje.


Dit is toch de droom van iedere chocoladelover?!

Heb je zin gekregen om direct de keuken in te gaan om deze chocoladetaart te maken? Vergeet de Groene Meisjes niet te bedanken voor dit zalige recept door een foto te plaatsen op Instagram met #degroenemeisjes!

Dit recept verscheen eerder op de blog van de Groene Meisjes en je vindt er dan nog meer leuke foto's en leuke anekdotes.

Het boek van de Groene Meisjes

Een groen leven moeilijk en saai? Absoluut niet. Aandacht voor mens, dier en milieu is niet langer alleen voor hippies. Go green! De Groene Meisjes geloven dat een groen leven vooral leuk moet zijn. Daarom besloten ze dit heerlijke vegan-handboek te schrijven, vol verhalen, tips en recepten voor een bewust leven zonder dierlijke producten. Leer hoe je makkelijk groene keuzes kunt maken, zonder in te hoeven leveren op plezier of comfort en maak de heerlijkste vegan recepten in een handomdraai. Alle tips over duurzaam wonen, reizen en leven zijn perfect haalbaar - ongeacht je leeftijd of de inhoud van je portemonnee.

Auteur: Merel Wildschut  & Jamie van Zijl
Uitgever: Uitgeverij Brandt

  •     Nederlands
  •     192 pagina's
  •     Uitgeverij Brandt
  •     oktober 2015

 

Reageer