Breien en haken blijven toppers

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Ben jij ook een verwoede breister? Dan is dit misschien nog een uitdaging! Onlangs ontmoette ik een vrouw voor wie breien een ware verslaving is. Ze breit nooit meer gewoon met twee lange breinaalden onder haar oksels, maar houdt twee korte naaldjes in de handen, verbonden met elkaar door een plastiek draad. Uren kan ze zo breien vertelde ze: op de trein, in de wachtzaal van de dokter, zelfs al liggend voor de TV… ze kan echt niet zonder breiwerk  en heeft er altijd eentje in haar handtas. Van een obsessie gesproken!

De techniek noemt eigenlijk  ‘Continental Knitting’ of ‘Continentaal breien’. In oorsprong is het de Duitse manier van breien die overwaaide naar Griekenland, Turkije, Portugal…  Het is breien met het garen in de hand tegenover de werkende naald, dus rechtshandigen nemen het garen in de linkerhand, waar ook de spanning van de draad geregeld wordt en haken als het ware de steken met de rechterhand. Je kan continentaal breien met korte naaldjes of met een rondbreinaald.

Het grote voordeel van deze techniek is dat het breien op die manier minder belastend is voor de schouders en het polsgewricht, de lange naalden hinderen je niet als je in een zetel zit om te breien en eens je de techniek onder de knie hebt gaat het breien veel sneller! Akkoord, je moet even doorzetten, want als je goed kan breien op de traditionele manier maak je de steken automatisch, zonder nadenken. Je moet dus terug van nul beginnen, maar het loont echt de moeite!

Geef toe zo’n leuke muts of sjaal die je zelf gebreid hebt is toch super om te dragen? Start alvast met een paar armbandjes om de kneepjes van het vak te leren, eens je de techniek onder de knie hebt maak je de mooiste breiwerken!


Is haken meer je ding? Geen nood! Wat denk je van deze leuke maar vooral stevige tassen? Handige tassen in ‘Mochila haakwerk’.

De basissteek is een vaste, waarbij de draden meegeleid worden in de steken. Een soort jacquard waarbij je geen losse draden hebt aan de achterkant van het werk, supersterk door het gebruik van twee of drie draden die heel het werk door mee verwerkt worden. Een goede raad, gebruik een haakpen met verdikte greep, dat werkt een stuk gemakkelijker!

Meer inspiratie nodig?

De ‘Stap voor stap’ werkwijze en de beschrijving van de super trendy tassen en de leuke breimodellen vind je in de nieuwste Femma uitgave ‘Inspiratie voor Creatie’.  Een must voor alle creatievelingen!

Geïnteresseerd? Bestel het boek ‘hier’. Om de technieken aan te leren kan je ook terecht in een Femma-groep in je buurt.

Veel succes met deze leuke projecten!

Tekst: Gonda François
Foto’s: Roos Mestdagh

Reacties

Wies Vingerhoedt schreef

Bedankt voor al deze leuke, nuttige, leerrijke, duurzame... artikels. Ik put er geregeld uit, er staat voor ieder wat wils in. Ook voor een 69-jarige met interesse voor koken, reizen, taal, zingeving en nog veel meer.

Kleine opmerking aan de tekstschrijfster van het breiartikel van vandaag: er sloop een taalmankement in. Voortaan opletten met de -wijd verspreide maar ergerlijke- taalfout "De techniek noemt eigenlijk". De techniek "heet". Of wel: "ik noem ze'. Van harte, vanwege een trouw lid met een stokpaardje... (die natuurlijk zelf ook wel eens struikelt over onze taal. Laten nalezen is de oplossing)

Reageer