Blijf niet onbewogen en leen deze jongeman jouw stem!

{$items.title}

Stel je jezelf voor als 27-jarige jongere. Je demonstreert vreedzaam op straat. Voor de vrede. Mooi plaatje toch? Ja. Maar...in Israël kan het je vrijheid of leven kosten! 

Mohammed Al Azraq, 27 jaar, uit Bethlehem. In 2012 gidste deze jongeman tijdens de Vredestocht naar Israël-Palestina van Pax Christi/Broederlijk Delen nog enkele van onze Femmadames in het Aidakamp. Vandaag worden zijn eigen rechten als mens ernstig geschaad. In de ochtend op 26 maart werd Mohammed gearresteerd. Zonder duidelijke aanklacht. Bijna één maand later is de reden voor zijn arrestatie nog steeds onbekend! Hij wordt vastgehouden in een ondervragingscentrum in het noorden van Israël.De ondervragingen gaan er hard aan toe. Mohammed liep hierdoor serieuze verwondingen op. Medische hulp is dringend nodig, maar ook dat wordt hem ontzegd door het Israëlische leger.

Mohammed Al Azraq is jammer genoeg geen alleenstaand geval. Mensenrechten worden in de Israëlische staat ernstig met de voeten getreden. Arrestaties en opsluiting zouden er vaak onderdeel zijn van een strategie tegen demonstraties en niet-gewelddadig verzet. Wie een politiek standpunt inneemt dat niet geliefd is door het leger, wordt hardhandig afgevoerd en de mond gesnoerd. Vrije meningsuiting kan er dodelijk zijn. Het volledige verhaal kan je lezen in het artikel van De Wereld Morgen. Het mag ons niet onbewogen laten.

Wil je mee je stem laten horen? Dat kan heel eenvoudig: onderteken de petitie voor Mohammed via deze link. Je kan er een digitale handtekening achterlaten waarmee je de onmiddelijke vrijlating en het verlenen van medische verzorging eist voor deze jongeman in nood.

In ons volgend nummer lees je in de rubriek Femma-verhalen ook het verslag van een pelgrimstocht van Femma Intercultureel naar Jeruzalem. Ook tijdens die trip hing de spanning en dreiging voelbaar in de lucht. Maar gelukkig zagen de dames ook hoopvolle sporen van vrede. Binnenkort meer in het meinummer.

Reacties

c. fassotte schreef

Lekker selectieve verontwaardiging en weinig gevoel voor context Femma! Zien wat je wilt zien. Ogen sluiten voor de grote problemen. Dat gebeurt mij enkel als ik oververmoeid ben. Nu ik me het plaatje voor de geest haal, Greta en Dries zien er moe uit. Ach germ.

c. fassotte schreef

Waarbij ik over individuele gevallen uiteraard geen oordeel geef. Mensenrechten super belangrijk vind en ieder geval betreur waar de mens geen recht gedaan wordt. Maar in de buurlanden van Israël is de hel al jaren los gebarsten. Arabische lente, herfst ... van een compleet andere orde, naar Syrie of Egypte zijn reisjes voor Femma niet mogelijk.

Els Moerman schreef

Beste,

Dank voor je verontwaardiging. Die wordt bij uitstek door meer geprikkeld dan enkel dit individuele verhaal. Groot gelijk heb je daar! Gelieve dit artikel enkel te lezen als een teken van mededogen, zoals je zelf aangeeft voor één persoon waarvan de mensenrechten worden geschonden. Oog hebben voor het kleine onrecht staat hier niet gelijk aan het sluiten van de ogen voor het grote onrecht. Jammer genoeg heb ik persoonlijk te weinig ruimte om alle verhalen en keerzijdes aan te kaarten. Maar er is zeker ruimte binnen Femma om dat samen te doen. Het staat al onze Femmavriendinnen vrij om mee in de pen te kruipen en het licht op de hel (in bijvoorbeeld de buurlanden van Israël of zelfs in eigen land) te laten schijnen. Zoals jij dat hier kort even deed. Dank je wel daarvoor.

Met vriendelijke groeten,

Els

Reageer