Bij Jusbox werkt iedereen 4/5: Tina weet waarom

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Een voltijdse job combineren met je huishouden, de zorg voor je kinderen en/of je ouders, je partner, vrijwilligerswerk, je sociaal leven en je hobby’s? Het lijkt voor velen een onmogelijke opgave waarbij je constant moet toveren om alles rond te krijgen. Femma pleit daarom voor een nieuwe vorm van fulltime werken waarbij de norm 30 uur per week is in plaats van 40 uur. Tina Stroobandt, zaakvoerster van communicatiebureau Jusbox uit Sint-Niklaas kan zich daar helemaal in vinden. Zij werft enkel nog mensen aan die 4/5 willen werken. ‘Eén dag per week kunnen mijn werknemers tijd voor zichzelf of hun gezin nemen en dat brengt een ongelooflijke rust in het bedrijf,' vertelde ze in ons Femma magazine.

Hier lees je haar persoonlijk verhaal hoe zij de dingen combineert:

Vergeet wat je weet


'Ik groeide op in een huis dat altijd aan de kant lag, waarvan de ramen glansden en de kasten prachtig gestreken stapeltjes wasgoed verborgen. 's Avonds aten we verse soep, een gezonde maaltijd én een dessert. En 's ochtends was er tijd, en boterhammen.

Ook de huizen van tantes, klasgenootjes en later de eerste liefjes lagen er fris en opgeblonken bij. Misschien vertekent mijn volwassen blik die spic & span jeugdherinneringen, maar mijn brein associeert het verleden met de geur van mister proper en vers afgereden gras.

Mijn heden...  ook nog wel. Maar dan vooral op woensdagavond, wanneer de poetsvrouw in haar enorm gewaardeerde vieruurse weer heldendaden heeft verricht. Ook mijn supervriend stort zich regelmatig met overgave in de strijd tegen de chaos. Vooral dankzij hem is ons huis ten allen tijde op max een half uurtje bezoekproof. Met twee hardwerkende ouders, een peuter en een kleuter, aanvaard ik die situatie als het hoogst haalbare, ja zelfs, de nieuwe norm.

Die aanvaarding brengt rust. Alles krijgt een vers perspectief en soms handige vondsten voor nog minder repetitiviteit. Zo verruilden we onze eindeloos onpare kousenlade voor 50 paar identieke zwarte sokken in een maat die ons beiden past. Wars van een wat valere grijstint die extra wasbeurtjes verraadt, zorgen de 100 tweelingbroertjes en zusjes voor een sterk vereenvoudigd koppelfestijn. Elke twee weken levert Smartmat een zak vol ingrediënten en de recepten om ons 4 dagen van hersenloze kookpret te voorzien. De bakker rechtover ons huis in de stad, is een broodnodige (jaja) partner om de kroost ook bij een vertraagd ochtendritueel tijdig en doorvoed op school te krijgen. En ik loerde al jaloers naar nog meer gevorderde huishoudens, waar ze 2 afwasmachines hebben (1 met vuile vaat, 1 als 'kast'). Of 2 wasmachine/droogkastcombo's vol onkreukbaar textiel.

De rode draad door de jeugdherinneringen van de kinderen zal dus afwijken van de mijne. Maar ik zal er wel zingend, lachend en spelend doorheen dartelen. Zij blij, wij blij. Op onze manier.'

Reacties

els schreef

Mooi geformuleerd van Tina. Alleen bij het idee van twee afwasmachines of twee droogkasten moet ik toch wel hartelijk fronsen. Ecologisch gevorderd klinkt dat niet. Als we al onze huishoudtoestellen nu ook al dubbel beginnen aan te kopen... :-( Staan we ook eens stil waar al dat elektronisch afval heen gaat? Een oude elektricien verklapte me onlangs zijn stil vermoeden: zero recyclage en de zeebodem.

Reageer