Betaalde en onbetaalde arbeid combineren? Het kan!

{$items.title}

In Zweden is men de 30-urenweek volop in de praktijk aan het testen en de eerste signalen zijn al meteen positief. Na de invoering van de 30-urenweek voor het personeel van een rust- en verzorgingstehuis, ging zowel het welzijn van de verpleegkundigen als de kwaliteit van de zorg er sterk op vooruit.
Hoe de omschakeling naar de 30-urenweek werkelijkheid kon worden, hoe het de werkgelegenheid verhoogde en hoe het leven van alle betrokkenen aangenamer werd, lees je hier.

Ook wij pleiten al geruime tijd voor een 30-urenwerkweek en Riet Ory, onze adjunct directeur, legt altijd graag uit waarom.
Beluister haar gesprek met Hautekiet en bekijk haar bezoek aan Van Gils en Gasten.

Onze visie kan je ook steeds hier nalezen.

Reacties

Leentje schreef

Beste

ik vind het allemaal heel mooi, een 30uren week. Ik zou al heel blij zijn moest er voor iedereen effectief een 38uren week van kracht zijn. De meeste van mijn familie, kennissen en vrienden zijn hoger opgeleide personen en er is niemand, noch in de privésector noch in de overheidssector waarvan de werkweek zich beperkt tot 38 uren (tenzij men deeltijds werkt). Uren niet te recupereren en ook onbezoldigd. De zogenaamde hogere verloning waar vele mensen jaloers op zijn: per uur uitgerekend is het een heel ander verhaal, maar dat wordt vergeten. Bovendien spreek hier dan nog niet over mensen met een zelfstandige activiteit.

ilse de vooght schreef

Dag Leentje,

Ja dat is waar. Vele mensen werken nu onbezoldigd al meer dan 38 uren per week. Dit betekent dat onze randregelgeving rond overuren en dergelijke nog veel beter kan. Goede randvoorwaarden zijn essentieel om een basiswet te laten werken. En het probleem met de zelfstandigen kennen we ook. Er zit daar ook een grote genderkloof: twee derde van de KMO'ers zijn mannen. En vele zelfstandige vrouwen zeggen dat het erg moeilijk is om arbeid en gezin te combineren. Er is dus nog werk aan de combinatiewinkel. Overigens is er net een interessant boek uit 'Je houdt het niet voor mogelijk' van de Zweedse journaliste, econome en feministe Katrine Marçal. Een echte aanrader!

Reageer