Begeesterd door gesso

{$items.title}

Gesso is een kalkachtige grondlaag die initieel ontworpen is om de ondergrond te beschermen waarop kunstenaars aan het schilderen gaan .  Het woord 'gesso' komt uit het Italiaans en betekend 'gips'.  We zouden onszelf niet zijn, moesten we ondertussen niet 101 toepassingen gevonden hebben voor dit veelzijdige goedje!

Doordat gesso een ondergrond non-poreus maakt is een leuke bron van creatief experimenteren!  Afstoten en aantrekken zeg maar. Zo kan je door middel van een sjabloon of stempel gesso aanbrengen op papier. Daarover ga je aan de slag met verschillende kleurtjes waterverf -of inkt op waterbasis- om een eigenhandig gemaakte kaart in elkaar te kunstelen!  De gesso stoot het water in de aquarelverf af en blijft zijn originele kleur behouden.  Het voorbeeldje op de foto is een creatie van Godelieve Tijskens, bekend in de crea-wereld als Stampin Mathilda. Haar blog vind je bij de links!

gesso op glas - debbiedoo's.com

Gesso doet als grondlaag ook perfect zijn ding op glas.  Zo geef je leeggoed een nieuw leven: een bron van oneindig veel unieke theelichtjes om je BBQ deze zomer op te vrolijken.  Combineer je de droge laag gesso met een verdunde acrylverf, kan je verschillende kleuren aanbrengen op glas om zo een leuk vaasje te creëren dat je interieur compleet maakt. Hier zorgt de gesso ervoor dat de verf iets heeft op het glas om zich aan vast te klampen. Doe je dit met verdunde textielverf, kan je optimaal profiteren van te textuur van de gesso en gaan voor een cottage feel.

gesso op glas met textielverf - Debbiedoo's.com

Gesso bestaat in wit en zwart. Je vindt het in winkels met kunstenaarsmateriaal (denk aan jullie ledenvoordeel met de Femma-pas!).

Reacties

Godelieve Tijskens schreef

Gesso op glas ga ik zeker een keer proberen.

Dank voor de link naar mijn blog.

Anneke schreef

Ik zou het goedje ook niet meer kunnen missen, gebruik het vaak!

Mooie kaartjes van stampingmathilda!

Krisje Tordoir schreef

Moooooooi Anneke, ik ben weg van de kleurencombinatie. Ik voel dat ik mijn stains nog eens moet bovenhalen. Gisteren nog eens met distress paints bezig geweest op canvas, ik heb gesso gebruikt om een 'whitewash' effect te krijgen. Toch leuk he, zo smossen ;-)

Reageer