Avocado, lekker en gezond

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Wie houdt er nu niet van avocado's? De peervormige vrucht is romig en nootachtig van smaak. Rijp is ze zacht als boter. De olie in de vrucht (tot 30 %!) bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten. De avocado bevat ook veel mineralen zoals ijzer en kalium en is rijk aan proteïne. Allemaal argumenten om vaker avocado’s op het menu te zetten! De naam avocado komt trouwens uit het oude Nahuatl (oud-mexicaans) 'ahuacatl'. Volgens de ene bron betekent dit ‘boter uit het bos’, volgens andere bronnen komt dit van het woord ‘teelbal’. Tja … .

Waar vind je ze?
Avocado’s kan je het hele jaar door kopen in de supermarkt of groentenboer. Ze komen voor in heel wat soorten voor (zo'n 400!). In onze winkelrekken vind je er over het algemeen vier, van een glanzende groene schil, tot een harde, bobbelige zwarte schil, van groen tot geel vruchtvlees.

Hoe bewaren?
Een harde of onrijpe avocado is niet te eten! Meestal zijn avocado’s  nog hard als je ze koopt. Geen nood, avocado’s rijpen verder op kamertemperatuur. Door de onrijpe avocado in een open zak met een rijpe banaan of appel te stoppen versnel je het rijpingsproces. De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid van de avocado. De vrucht is rijp als ze wat meegeeft als je erop duwt. Bewaren doe je op een koele plek, buiten de koelkast.

Hoe gebruiken?
Een avocado snij je doormidden rond de pit. Draai de helften van elkaar los en haal de pit eruit. Lepel het vruchtvlees eruit als je de avocado wil prakken of pureren. Wil je de avocado gebruiken in een salade, schil de helften en snij het vruchtvlees in blokjes. Besprenkel het vruchtvlees meteen met citroen- of limoensap zodat het zijn frisse kleur houdt.

Guacamole
Het bekendste recept met avocado is de guacamole, lekker bij tortillachips. Maar je kan de guacamole ook gebruiken op brood (een zalig broodje gegrilde kip, tomaat en guacamole) of om eender welk gerecht een Mexicaanse twist te geven. Er zijn heel veel verschillende recepten te vinden op het net en in kookboeken, maar dit is onze favoriet.
Recept Guacamole

Maar ook…

Een lekker en gemakkelijk (!) voorgerechtje is avocado met garnaal en een beetje cocktailsaus. Snij de avocado in twee, haal de pit eruit, vul de holte met grijze garnalen en werk af met wat cocktailsaus. Of avocado met tomaatjes en gehakte noten. Maak een mengsel van gehakte noten, blokjes tomaat en wat peper en zout. Snij de avocado in twee en vul de holtes met een mengsel.


Ken jij nog recepten met avocado?

Reageer