Augustusverklaring voor Polly

{$items.title}

Als antwoord op de besparingen die de Vlaamse regering aankondigde, schreven Riet Ory, adjunct directeur bij Femma en haar vriend Gijs een open brief aan hun pasgeboren dochter Polly: 

 

Lieve Polly,

Je bent drie dagen oud. Nog één nacht in het ziekenhuis en dan rijden we de wijde wereld in. Op jouw geboortekaartje citeerden we uit een gedicht van Jules Deelder: 'Lieve Polly, wees niet bang. De wereld is rond en dat istie al lang'. Rond en gezellig. 'Verbindend' zoals de nieuwe regering haar project voor Vlaanderen noemt.

Lieve Polly, wees niet bang. Jij komt terecht in een bevoorrecht gezin. Als wij gezond en wel blijven en onze voltijdse baan niet verliezen, dan wacht jou hopelijk een mooie toekomst. Dan kunnen wij nog net het verlies aan kindergeld compenseren, ons die duurdere kinderopvang veroorloven, onze energiefactuur en het inschrijvingsgeld voor jouw opleiding en die van je broer en zus betalen.

Wij zijn geen bangeriken. Maar toch voelt dat Vlaanderen van morgen minder rond en gezellig aan. De kersverse minister van Begroting zegt ons dat wij het aan onszelf en vooral aan jou verschuldigd zijn om te besparen, want 'de schulden van vandaag zijn vaak belastingen van morgen'. Maar betekent knippen in onderwijs, kinderopvang of verenigingsleven niet vooral een verlies aan kapitaal van morgen? Dat ben jij, lieve Polly.

De minister-president zegt ons dat 'het middenveld en gezinnen meer verantwoordelijkheid en vertrouwen krijgen'. Maar wel minder middelen. Dat betekent dat kiezen voor een groter gezin, studeren of een sociaal netwerk opbouwen nog meer je eigen verantwoordelijkheid wordt. Investeren in eigen vermogen zodat wij allemaal flinke ondernemers worden.

Lieve Polly, het gedicht van Jules Deelder is een pleidooi om niet te leven met angst voor wat komen gaat of wat jou zou kunnen overkomen. Dat kan alleen in een samenleving die je opvangt omdat je niet voor alles verantwoordelijk bent en waarin basisrechten als onderwijs, een netwerk en gezondheid niet alleen de bevoorrechten toebehoren.

Daarom, lieve Polly, vragen wij met deze augustusverklaring een beleid dat duurzaam is en echt investeert in jouw toekomst en die van jouw kinderen. Zodat je niet bang moet zijn, want 'de wereld draait rond en dat doetie nog lang'.

Reacties

Maes Suzanne,eendrachtstraat 12 oostende 8400 schreef

GOED GEZEGD IK HEB DE LAST NIET MEER VAN KINDEREN MAAR IK BEN BEZORGD OVER DE TOEKOMST VAN MIJN KLEINKINDEREN DIE NOG HUN HELE LEVEN VOOR DE BOEG HEBBEN.

Sofie Verspeeten schreef

Lieve Polly, wat een mega-Femma-mama-mindy heb jij! Dit geeft me goesting én moed om de wereld Femma-Mindy-roos te helpen kleuren!

katrien claeys schreef

bezorgdheid groeit eens je een kind op de wereld hebt gezet.

Mijn kinderen , jonge volwassenen , hebben ook al angst om kinderen , mijn kleinkinderen , op de wereld te zetten.

Want werk vinden en behouden , besparingen , ... weinig rooskleurig...

Christiaan Broekaert schreef

Een lieve brief...?

Of een politiek statement ? Maar dat verwacht ik niet van Femma.

Misschien kunnen de ouders van Polly haar ook eens leren dat er niets gratis is....en dat de bomen niet blijven groeien tot in de hemel.

Filip Schaeverbeke schreef

Leuk is het tekstje wel, de inhoud is echter beangstigend.

Mijn kinderen, die al wat ouder zijn, beseffen nu al dat we in de toekomst met minder middelen ons plan zullen moeten trekken.

Is dit ook zo het geval voor de ministers en de hogere klasse ?

Die trekken zich niks aan van de middenklasse, laat staan van de armen onder ons. Alle rechten van vroeger komen hoe langer hoe meer op de helling te staan. Onze plichten moeten volgens onze ministers maar vergroten. Omwille van henzelf ? Of omwille van het feit dat de rijken nog maar eens rijker moeten worden op de kap van de kleine burger...?

ilse schreef

Proficiat met de geboorte van Polly!

Deze regering denkt ook dat niet alle kindjes in belgie dezelfde kansen mogen krijgen en laat de ongelijkheid tussen vlamingen te vlaanderen, te brusselse en al die franstalige en meertalige kinderen groeien via kinderbijslag, opvang, schoolkeuze, etc...

Goed dat Femma voor vrouwen te belgie geen onderscheid maakt, iedereen welkom bij nood aan vriendschap en een leuk moment.

Magda jacobs schreef

Welkom lieve Polly!

Misschien moeten we met z'n allen eens beseffen dat de regering moet rechtzetten wat de vorigen niet deden! We moeten besparen én dat zal pijn doen! We moeten zorgen voor ons milieu!

Ik vind het jammer dat ik als oma deze wereld achterlaat voor mijn kinderen en kleinkinderen, met lasten en dit milieu!

Ik wens alle jonge mensen en alle kinderen een schuldenvrije toekomst en een veilige wereld!

ro schreef

Een lieve brief...

Of een politiek statement ?

Ook vroeger zijn er een berg schulden gemaakt en de "gewone man" mocht betalen ,hieronder staat het zeer duidelijk.. niets meer aan toe te voegen !

Is dit ook zo het geval voor de ministers en de hogere klasse ?

Die trekken zich niks aan van de middenklasse, laat staan van de armen onder ons. Alle rechten van vroeger komen hoe langer hoe meer op de helling te staan. Onze plichten moeten volgens onze ministers maar vergroten. Omwille van henzelf ? Of omwille van het feit dat de rijken nog maar eens rijker moeten worden op de kap van de kleine burger...?

Deraeck Geva schreef

Welkom kleine Polly !

Proficiat aan Riet en Gijs bij de geboorte van jullie kindje! Ook proficiat voor jullie moed om deze brief aan jullie dochter te richten én deze ook te verspreiden.

Een politiek statement ? Ja , én dat verwacht ik wél van Femma. Heel veel respect voor jullie keuze . Ik heb er alle waardering voor dat jullie bij zulke diepmenselijke beleving als de geboorte van een kind ook ruimer zien dan jullie gezin. Onderwijs en gezondheid behoren niet alleen bevoorrechten toe. Ik vind het net wél de taak van Femma om hiervoor op te komen en onze nieuwe volksvertegenwoordigers het ierop aan te spreken . Femma is 'middenveld'. De minister president wil dit middenveld meer verantwoordelijkheid en vertrouwen geven , maar minder middelen!

Het Vlaanderen van morgen (ook het België van morgen) baart mij en velen met mij angst . Deze angst hoorde ik net ook verwoord door de voorzitter van het ACW .

Waarom kunnen de grote vermogens niet worden aangesproken ?

Kleine Polly , ik hoop samen met jouw mama en papa, én ja met Femma, dat ALLE kindjes kunnen genieten van wat we basisrechten noemen !

Geva Deraeck

Lid van Femma en KWB Tervuren

Edith en André Hauchecorne-Beeckmans schreef

Lieve Polly ,

Hopenlijk kan er nu ook wat bespaard worden op de inkomens van diegene die veel geld hebben of veel verdienen . Het is niet de schuld van de huidige generatie dat er nu geld tekort is .

Kinderen en jonge mensen verantwoorde kansen geven zijn een waarborg voor de toekomst.

Politieke verantwoordelijkheid is nog iets anders dan cadeautjes uitdelen om mensen te plezieren , stemmen te ronselen en rijken overvloedig rijker te maken.

't Is te hopen met het overdragen van bevoegdheden naar de gewestregeringen dat de federale regering in wording inzien dat 20 ministers en staatssecretarissen nu niet meer nodig zijn en nu zelf ook gaan besparen.

Wij vragen ons af wat de eigenlijke zin nog is van de geldopslorpende senaat ?

Edith en André H.

Reageer