Alles in één pan

{$items.title}

Als we gedurende één week één eenpansgerecht maken en daarbij vrienden, familie of buren uitnodigen, hebben we al heel wat stroom uitgespaard. Femma Hasselt-Runkst-Sint-Hubertus zag die uitdaging wel zitten en ging aan het kokkerellen. Cecile Dekeersmaeker nodigde de bestuursleden uit om te komen eten. Zij maakte wildragout met kastanjes. En het gerecht werd gesmaakt! Deze Femmagroep werd dan ook als winnaar uitgroepen.

Wildragout met kastanjes (uit Libelle Proeven, oktober 2009)

Hoofdgerecht, bereidingstijd 1.20 u

1 kg wildstoofvlees (hert, ree, everzwijn …)*
1 ui, fijn gesneden
2 teentjes knoflook, fijn gesneden
1 kruidentuiltje (tijm, laurier)
1 eetlepel bloem
1 fles rode wijn
1 dl cognac
1 bosje wortelen, grof gehakt
2 takken selder, grof gehakt
250 kastanjes, gepeld en geblancheerd (hier vervangen door kant-en-klaar gestoomde kastanjes in vacuümverpakking)
boter, peper, zout

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.**  Of neem je sudderpan.
  • Snijd de groenten (wortelen en selder) grof.
  • Bak het stoofvlees mooi goudbruin in een pan met wat boter. Haal het vlees uit de pan.
  • Stoof in dezelfde pan de ui en de knoflook glazig. Giet overtollig vet uit de pan.
  • Doe het vlees bij de ui en de knoflook in de pan en bestrooi met bloem. Overgiet met de wijn en de cognac en breng aan de kook. Laat 2 minuten doorkoken.
  • Doe er de wortelen, selder en het kruidentuiltje bij. Leg het deksel op de pan en zet één uur in de oven.
  • Bak de kastanjes op in wat boter en doe ze bij de ragout.
  • Serveer er gekookte aardappelen bij.

* buiten het wildseizoen vervangen door rundstoofvlees
**In een sudderpan met deksel wordt het ook gaar, zonder de oven te gebruiken!

Reacties

Estella Krause schreef

heel leuk, maar wel een beetje laat op het seizoen.

mieke Bloemen-Vandormael schreef

Proficiat aan Cecile en haar ploeg in Runkst.

Dat gerechtje had mij ook wel gesmaakt!

Reageer