70 jaar rechtvaardigheid én schoonheid

{$items.title}

In 2020 bestaat de organisatie Femma 100 jaar. De vorm veranderde, maar de essentie blijft.  Femma Geel-Holven maakte dat zeer tastbaar en zichtbaar naar aanleiding van de 70ste verjaardag van de groep. Naast een gesmaakt ontmoetingsfeest voor vrijwilligers en leden werkten vele vrouwen maanden lang samen in een kunstproject. Het resultaat is nog tot 27 januari te bewonderen in de hoofdbibliotheek van Geel. Een aanrader voor wie in de Kempen woont,  passeert of er speciaal naartoe trekt op kerststallentocht bijvoorbeeld. Een ommetje langs Geel is beslist de moeite waard.

Kort na de tweede wereldoorlog richtten de pioniers van Femma Geel-Holven hun afdeling op. Ze traden met hun vereniging ‘voor en door volksvrouwen’ in de voetsporen van Maria Baers en haar beweging, die er na de oorlog verrassend modern uitzag. In haar toespraak op een groot congres in 1946 zei algemeen secretaris Philippine Vande Putte:

“Wij vrouwen willen niet alleen een wereld die rechtvaardig is en comfortabel. Wij willen een wereld die schoon is. Wij vrouwen zullen overal schoonheid brengen. Schoonheid van gezond leven, schoonheid van ziel, schoonheid overal rondom ons.”

Die boodschap van rechtvaardigheid én schoonheid realiseert Femma tot op vandaag, o.a. met projecten als dit van Geel-Holven.

De bal ging aan ’t rollen toen een vrijwilliger met een passie voor textielkunsten de idee opperde ‘iets speciaals’ te doen om 70 jaar Femma te vieren. Ze stelde voor om een textiel-kunstproject te organiseren dat uitmondt in een heuse tentoonstelling. Textiel voert de mens terug naar zijn wortels, het is een basisbehoefte van het eerste uur. Al snel vond de primitieve mens het nodig om zijn weefsels te versieren en te verfraaien. Vanuit die basisbehoefte gingen de deelnemers aan dit kunstproject aan de slag met naald en draad. Ieder maakte haar eigen kunstwerk. Al die werken werden door artistiek begeleider Sylvain Vaes samengebracht tot één groot vrouwelijk geheel.

Het lag meteen voor de hand dat het thema ‘de kracht van vrouwen’ zou zijn, een knipoog naar ’70 jaar sterke Femmavrouwen in Holven’ en de strijd voor gelijke rechten van vrouwen en mannen. Een grote groep leden en vrijwilligers  maakte heel het proces  van co-creatie mee: van brainstorm tot vernissage van het kunstwerk. Bovendien nam een aantal van hen  ook deel aan een workshop en creëerde een eigen beeld van vrouw-zijn. De vrijwilliger die de idee lanceerde en een kunstenaar-regisseur coördineerden het project. De groep zocht externe samenwerking met de stad Geel (toelage kunst en cultuur), de bibliotheek (tentoonstellingsruimte en bibliografie van boeken van en over sterke vrouwen), het atelier Hagelbos (MPI-Oosterlo) en de klas van het 6de jaar Boekhouden en Kantoor van GO Geel (promotie).

Het kunstproject is een concreet voorbeeld van Femma op haar best. Het komt tegelijk tegemoet aan alle opdrachten van de vereniging:

  1.  Vrouwen samenbrengen en ontmoetingskansen creëren voor heel diverse vrouwen. Vooral de mix tussen jong en oud en alles ertussenin lukte wonderwel.
  2. Leren van een lesgever, in dit geval een regisseur en coördinator, maar nog meer leren van mekaar.
  3. Cultuur beleven, maar vooral zelf ook cultuur maken.
  4. Bijdragen aan een warme lokale samenleving, een omgeving waar het fijn om wonen is voor iedereen. Een plek waar je kunst kan maken en van kunst kan genieten.

Je kan het kunstwerk bewonderen in de hoofdbibliotheek van Geel, Werft 30, 2440 Geel tot 27 januari 2018.

Tekst en beeld:  Chris Goossens en de vrijwilligers van Femma Geel-Holven

Reacties

Vanhoutte chris schreef

Kunnen we geen foto te zien krijgen van dit kunstwerk?

Reageer