7 tips om eerlijke kleding in je garderobe te hebben

{$items.title}

Het is weer Week van de Fair Trade! Een jaarlijkse campagne die fair trade en fairtradeproducten tien dagen lang van 7 tot 17 oktober op een originele manier in de kijker plaatst in heel België.

Wij geven jullie alvast 7 tips om voortaan meer eerlijke kleding in jullie kledingkast te krijgen:

 1. Denk na voor je de Primark binnenstapt en koop voortaan alleen eerlijke kleding. Geef biokatoen, hennep, biologisch linnen, bamboe of tencel ook eens een kans om in je garderbobe terecht te komen. Kijk ook eens of het een GOTS-gecertifieerd label. Bij Ecoplan vind je een overzicht van duurzame kledingadresjes.

  Zoek ook eens informatie bij de Schone Kleren Campagne, zij willen de vuile was van de mondiale kledingindustrie buitenhangen en eist schone kleren en zetten ons 'consumenten' aan om 'bewuster' te shoppen en kritische vragen stellen in winkels.
   
 2. Koop niet te vaak iets nieuws. Bedenk je steeds of het écht nodig is om een paar schoenen of een nieuwe trui te kopen. Hoe meer je koopt en denkt nodig te hebben, hoe sneller je naar goedkopere oneerlijke kledij zult grijpen in de winkels. Tip: Een minimalistische garderobe is een ideale oplossing hiervoor.
   
 3. Via FairWear.org en Rankabrand.nl kan je opzoeken hoe verantwoord je favoriete mode-, sportkleding- en schoenenmerken zijn.
   
 4. Koop je kleding voortaan tweedehands of maak je kleding zelf. Vintage is weer helemaal hip en je er hoeft dus minder kleding geproduceerd te worden! Hier vind je een leuk overzicht aan tweedehandswinkels.
   
 5. Organiseer een kledingruilavond (swishing) met vriendinnen! Wat jouw vriendin niet meer draagt, vind jij zelf misschien wel een prachtig stuk en omgekeerd.
   
 6. Ga zondag 11 oktober naar M-fair in Mechelen. Mechelen bekent kleur en trekt de kaart van eerlijke en duurzame mode. Maak er kennis met de boeiende innovaties en schitterende ontwerpen die 'schone kleren' zijn. Of doe mee aan enkele leuke workshops 'Recykleren', Upcycling, zeefdruk...

  Hier vind je al een voorproefje wie er allemaal aanwezig zal zijn.
   
 7. Tenslotte, gooi je oude kleding niet weg! Tenzij het echt niet draagbaar meer is natuurlijk. Door jouw eigen kleding de kans te geven om een tweede leven te leiden draag je zelf ook een steentje bij aan duurzame kledingproductie. Je kan het naar de Kringwinkel of andere tweedehandswinkelsbrengen of naar de kledingcontainer.

Tip: eerder gaf Kelly van de blog Ma vie en vert al tips om duurzame kleding te scoren, ga zeker nog eens kijken naar deze blogpost.

Meer weten over de Week van de Fair Trade?
Waarom week van de Fair Trade?
Hier vind je een overzicht van de activiteiten


 

Reageer