6 leugens die door de beugel kunnen

<br />
<b>Notice</b>: Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Over het algemeen vinden we dat liegen niet kan. Als we iemand betrappen op een leugen, dan verliezen we ons vertrouwen en voelen we ons bedrogen. Toch moeten we toegeven dat niemand heiliger is dan de paus. Leugentjes om bestwil zijn op sommige momenten toegelaten. Ook experten geven dit volmondig toe.

Kom nu te weten welke leugens dan wel door de beugel kunnen. 
Auteur van “De waarheid over liegen’, Michael Goovaerts stelt dat liegen nodig is om situaties te redden en conflicten te vermijden. Zonder te liegen zouden we voortdurend ruzie hebben en waarschijnlijk op elke job ontslagen worden. Leugens zorgen voor het sociale smeersel dat conversatie mogelijk maakt. Vele leugens zijn dan ook gewoon een kwestie van tact: over pasgeboren babytjes geef je best complimentjes, ook al vind je er niet veel bijzonders aan.
Volgens filosofe Stine Jensen, auteur van “Ik lieg, dus ik ben” zou wie altijd de waarheid spreekt eenzaam eindigen. Volgens haar is er zonder de kunst van het liegen geen fatsoenlijke samenleving mogelijk.

Hieronder vind je de 7 meest frequente leugentjes om bestwil. Wat kan, wat kan niet? Voor discussie vatbaar!

 1. “Jij bent de enige ware voor mij.” Of “Ik hou voor altijd van jou”, “Je bent de mooiste en liefste vrouw/man ter wereld”. Dit is volgens Stine Jensen de “love intoxication lie” of de bedwelmdende liefdesleugen. Objectief gezien zijn dit ontkenningen van de waarheid, waarschijnlijk loopt er nog heel wat knap volk rond op deze aarde?
 2. “Wat zie jij er goed uit!”
  Deze sociale leugen is de meest frequënte. Ze dient om de waardigheid van de andere te bewaren en soms is het gewoon fijn om de conversatie met een complimentje te starten.
 3. “Ik spreek vloeiend frans.”
  75 % van de cv’s bevat minstens 1 leugen. Daar moet je wel mee oppassen. Als je je kwaliteiten te hard aandikt, raak je de job toch kwijt wegens niet geschikt.
 4. “vr zkt man. Ik ben slank, aantrekkelijk, blond”.
  Dit heet de impliciete leugen, waarin je slechts de gedeeltelijke waarheid geeft. Daar is niets mis mee, want in datingland kan je natuurlijk alleen maar afgaan op de eerste indruk.
 5. “Er stond echt een verschrikkelijke file vanmorgen”.
  Een leugentje op het werk om bestwil moet kunnen, dit zou zelf de productiviteit op de werkvloer ten goede komen. Je baas weet liever niet dat je de ganse ochtend met een kater in bed lag en zou 1 maal te laat komen toch wel vergeven.
 6. “Wow, op dat cadeau zit ik nu echt al jaren te wachten.”
  Via humoristische leugens geef je door overdreven gebruik van ironie te kennen dat de ander toch iets meer moeite had mogen doen. Hier bewandel je de dunne lijn tussen een grap en een beledeging.

Vertel jij soms een leugen om bestwil? Wat kan voor jou door de beugel?

Bron: Flair, 28 juni 2011

Reageer