5 x superdiverse kinderboekjes als Sinterklaascadeau

{$items.title}

Er waren eens...superdiverse kinderboekjes, waar niet alleen stereotiepe blanke prinsen en gevoelige prinsessen in voorkomen, maar ook intelligente, ondernemende moedige meisjes en vrouwen van andere culturen, gevoelige poëtische jongens en kwetsbare mannen. Tellen jullie samen met jullie (klein)kinderen af naar Sinterklaas? Vergeet dan zeker niet om één van deze superdiverse kinderboekjes als Sinterklaascadeau te geven...

1. Zaza - Mylo Freeman
Een heel gewoon peuterboekje maar stiekem toch ook niet. In kinderboeken worden meisjes en/of vrouwen zelden weergegeven in een beroep en als dat wel het geval is dan gebeurt dat veelal in de pedagogische functie van de typische basisschooljuf. Niets mis mee maar in de verbeeldingswereld van de kinderlectuur geven we daarmee impliciet een nauw gedefinieerd (gender)toekomstbeeld mee. In kinderboeken bedoeld voor deze leeftijdscategorie is Zaza hierop een uitzondering, want ja: meisjes kunnen ook dokters worden
Uitgeverij Clavis
Bron: Spinzi

2. Meneer Kadinsky was een schilder
Jongens en mannen zijn niet altijd fysiek en stoer; ze kunnen ook gevoelig en creatief zijn en moedig ‘vechten’ in abstractie via de kunst. Meneer Kadinsky maakt deel uit van de prachtige kunstprentenboekenserie van het Gemeentemuseum Den Haag, een serie welke in het geheel de moeite waard is.
Uitgeverij: Leopold

Bron: Spinzi

3. Pippi Langkous

Een terechte klassieker over een pittig meisje dat zonder ouders woont in Villa Kakelbont. Pipi beleeft fantastische avonturen, is bovenmenselijk sterk en vertelt het ene straffe verhaal na het andere. En dan zijn er nog buurkinderen Tommy en Annika, een aap en een paard. In Villa Kakelbont is niets te gek.
Gender? Pipi is een fantastisch personage: onconventioneel, fantasierijk en voor niets bang. Haar kijk op de wereld is altijd verrassend en origineel. Pipi is allesbehalve een stereotiep meisjespersonage.
Uitgeverij: Leopold
Bron: Rosadoc

4. Ik wil niet naar Marokko

Jaarlijks gaat Omar met zijn familie naar Marokko. Dit jaar nemen ze voor het eerst  het vliegtuig. Omar wil liever thuis blijven. Is hij bang of is er iets anders aan de hand? Een grappig boek over opgroeien in twee culturen.
Met extra leertip: ‘Kan jij Arabisch lezen en schrijven?’
Bron: Studio Sesam

5. Roodkapje was een toffe meid

Geen getrut, in Roodkapje was een toffe meid worden gender en etnische clichés brutaal op z’n kop gezet. De stoere ritmische (voorlees)verhalen zijn aangepaste klassieke sprookjes om te rappen. Prinsessen die er van door gaan met de heks, wolven die chillen en zo nog wat meer. Met CD!
Uitgeverij: Gottmer
Bron: Spinzi

Welke superdiverse en geëmancipeerde kinderboeken horen volgens jullie zeker nog in dit lijstje? Laat het ons zeker weten via de reacties hieronder! Alle tips zijn welkom! 

Reacties

Elke schreef

De reeks van prinses Arabella is ook wel lekker stoer en 'divers'.

monique van ouytsel schreef

Jammer dat jullie geen leeftijdscategorie vermelden?

Reageer