5 tips tegen voedselverspilling

<br />
<b>Notice</b>: Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Ik beken schuld! Elke week zit onze koelkast vol met eten en bijna wekelijks moet ik iets weggooien omdat het slecht is.
Daarom besloot ik begin deze maand om het roer om te gooien en zo weinig mogelijk voedsel te verspillen, deze tips kunnen helpen:


1. Check je voorraadkast en koelkast
Voor je boodschappen gaat doen, check je altijd wat je in huis hebt en wat niet. Zo zal je nooit iets dubbel kopen of te veel.

2. Maak een boodschappenlijstje
Wanneer je zonder boodschappenlijstje gaat winkelen, gooi je altijd meer weg achteraf. Met een boodschappenlijstje in de hand weet je perfect wat je nodig hebt en is de kans dat je achteraf voedsel weg moet gooien kleiner.

3. Organiseer je koelkast en diepvries
Aan de hand van een inventaris, weet je precies wat er in je diepvries zit. Door je koelkast goed in te richten, achterin leg je de producten die lang houdbaar zijn. Hier lees je hoe je je koelkast best kan inrichten. 

4. Kook nooit te veel
Probeer te weten te komen hoeveel aardappelen, pasta of rijst je bijvoorbeeld moet koken voor je gezin. Heb je toch aardappelen over? Maak er dan puree van of bak ze in de pan.

5. Ga creatief om met restjes
In het boek 'Koken met restjes is leuk' vind je massa's tips om creatief om te gaan met restjes. Van oud brood maak je wentelteefjes of broodpudding. De stengels van een broccoli gooi je niet weg maar daar maak je stamppot of soep van. Je kunt het zelf zo gek niet bedenken. 

Ons receptje voor de perfecte broodpudding:

Wat heb je nodig?

 • 0.5 l volle melk 
 • 100 g bruine suiker 
 • 100 g witte suiker
 • 300 g overschot van brood, koffiekoeken of sandwiches 
 • een snuifje kaneel 
 • 200 g rozijnen 
 • 5 eieren 
 • 1 vanillestokje
 • 25 g boter

Zo maak je het:

 1. Verwarm de oven voor op 200°C.
 2. Verwarm de melk met de suiker op een zacht vuurtje, tot de suiker gesmolten is.
 3. Brokkel het brood, de koffiekoeken of sandwiches in kleine stukjes. Doe de kruimels in een kom en giet er de lauwe, gesuikerde melk op. Laat het brood hier enkele minuten in weken.
 4. Plet het geweekte brood daarna met een vork tot een dikke brij. Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de zaadjes eruit. Voeg deze samen met de rozijnen, kaneel en losgeklopte eieren toe aan het deeg.
 5. Giet dit in een ingevette bakvorm. Laat ongeveer 45 minuten in de oven op 200°C bakken.

Dit recept vond ik ooit op deze website en het lukt altijd!

Conclusie? Wanneer je bewuster omgaat met je voedsel, krijg je een vollere portemonnee en een legere afvalbak, dus het is beter voor het milieu!

Doen jullie mee? Alle tips tegen voedseverspilling zijn welkom in de reacties hieronder!

Reacties

Roswitha schreef

Laat je niet verleiden tot "reclames" (2 + 1 gratis etc). Wat je achteraf moet weggooien is ineens "niet zo gratis" meer ... We doen vanaf 1 november mee met de maand tegen de voedselverspilling. Benieuwd, alhoewel we toch wel bewust zijn, of we onszelf kunnen betrappen op verspillingsgedrag.

ann vermaut schreef

Ik maak veel quiches klaar, eigenlijk zijn het restjestaarten : restjes vlees of charcuterie, oude groenten, overschotje aardappelen, enz.. Samen met eieren van onze kippen en wat zongedroogde tomaatjes : heerlijk !!!

smet schreef

je kan ook broodpudding maken met goedkoper materiaal

oud brood, halfvolle melk voldiende om brood te weken, enkele sneden peperkoek, enkele speculoosjes, vaniljepoeder opgelost,1/3 fles kandijsiroop opgewarmd met melk, bakken 1 uur op 150 graden

Vancauwenberge Hermine schreef

Ik maak van een overschotje kip een lekker slaatje in kleine brokjes gesneden enkele opgelegde ajuintjes een beetje azijn en mayonaise . smakelijk!

Riet Delbaere schreef

Mijn gouden tip: hou kippen! Ze eten al je resten en overschotjes op en bezorgen je nog gratis lekkere eitjes op de koop toe!

Lieve Verbruggen schreef

stop sneetjes brood die je niet meer opeet- te oud, te veel- in je diepvries tot je er genoeg hebt om een broodpudding te maken.

Bernadette schreef

Broodpudding, er gaat geen maand voorbij of ik heb er toch weer 1'tje gebakken. Om niet steeds dezelfde broodpudding of bodding, zoals bij ons genoemd, te hebben ben ik beginnen te experimenteren. Zo heb ik al eens een bodding gemaakt met abrikozen, zo was dat geopende blik abrikozen ook onmiddellijk verwerkt, kriekjes heb ik ook zo al eens toe gevoegd in mijn bodding, in plaats van melk heb ik dan het sap van de kriekjes gebruikt met heel veel hmmm, en heel veel lekkerrrrr als commentaar. Wat ik ook wel al eens doe, wanneer de koekjeskast weer eens uit puilt van de geopende maar niet lekker gevonden koekjes, dan gaan die gewoon mee in de bodding. Succes gegarandeerd.

Mijn volgende bodding gaat er 1 worden met kellog's corn flakes. Er staat hier een geopende doos kellog's die echt niet meer lekker smaakt, dus die moet er de volgende keer aan geloven.

Van Limbergen Patricia schreef

Een restje frietjes ? Het zijn ook aardappelen.Snij de frietjes in stukjes en het is vulling voor je soep.

Reageer